X

Liderii politici fac apel la rezilienţă în contextul pandemiei

Pandemia provocată de noul coronavirus a scos la iveală vulnerabilităţi în ordinea politică şi economică construită după cel de-al Doilea Război Mondial, au subliniat liderii politici austrieci luni, cu ocazia marcării a 75 de ani de la fondarea celei de-a doua Republici Austriece, transmite dpa, scrie agerpres.

‘Pentru prima oară în 75 de ani, drepturi fundamentale precum dreptul la o viaţă de familie, libertatea de întrunire şi libertatea economică au fost reduse în mod dramatic’, a afirmat preşedintele Alexander Van der Bellen într-un discurs.

Citește și : Spania speră că testele de anticorpi vor evidenția dimensiunea reală a pandemiei de coronavirus

Deşi Austria a început relaxarea restricţiilor impuse din cauza epidemiei, viaţa nu va reveni la normal până la dezvoltarea unui tratament sau a unui vaccin, a arătat el.

La 27 aprilie 1945, cu câteva zile înainte de sfârşitul războiului, social-democraţii, conservatorii şi comuniştii austrieci au declarat secesiunea Austriei, ca ţară independentă şi democratică, faţă de Germania nazistă, în urma anexării din 1938.

De atunci încoace, austriecii au reconstruit o ţară bogată cu un sistem democratic şi juridic puternic, a afirmat, la rândul său, cancelarul Sebastian Kurz într-un discurs televizat.

Criza actuală ‘ne aduce aminte că noi toţi – fiecare generaţie – trebuie să muncim din greu pentru a întări şi mai mult acest mod de viaţă şi pentru a-l face şi mai rezilient’, a adăugat şeful guvernului de la Viena.

Citește și : Nancy Pelosi îl susține pe Joe Biden la viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA

Conform institutului de prognoză economică WIFO, economia austriacă se va contracta cu până la 7,5% în acest an.

Cancelarul Kurz a mai spus că planul guvernului este să relanseze economia prin dereglementare şi prin stimularea consumului cu ajutorul unei reduceri de taxe pentru cei cu venituri reduse.

Tags: Alexander Van der BellenAustriacoronavirusSebastian Kurz
Categorii: Diaspora