Liderii ‘revoluţiei umbrelor’ din Hong Kong, condamnaţi la ani grei de închisoare

Publicat:

Trei tineri, lideri ai mişcării prodemocraţie din toamna anului 2014 în Hong Kong, au fost condamnaţi joi la pedepse cu închisoarea pentru rolul lor în aceste vaste proteste numite “revoluţia umbrelelor”, informează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Joshua Wong, Nathan Law şi Alex Chow au fost condamnaţi respectiv la şase, opt şi şapte luni de închisoare.


Pedepsele au fost revizuite de o instanţă de apel după ce ei au primit condamnări mai uşoare anul trecut.

Citeşte şi: ‘Mâna dreaptă’ a lui Trump confirmă RĂZBOIUL economic cu China

Wong şi Law au fost condamnaţi în august 2016 pentru organizare de adunări ilegale la muncă în folosul comunităţii, în timp ce Chow a fost găsit vinovat pentru incitare la proteste şi a primit o pedeapsă de trei săptămâni de închisoare cu suspendare.

Susţinătorii lor consideră că revizuirea pedepselor este încă o dovadă că Beijingul îşi consolidează controlul asupra fostei colonii britanice, retrocedată Chinei în 1997, în timp ce executivul din Hong Kong a cerut sancţiuni mai dure împotriva protestatarilor, reflectând o înăsprire a poziţiei sale faţă de disidenţă.

Tribunalul a fost sesizat de parchet pentru pedepsele din primă instanţă considerate că au fost prea indulgente.

Citeşte şi: DISPĂRUŢI în MISIUNE. Un elicopter militar american a fost pierdut de radare

Cei trei au fost condamnaţi pentru rolul lor într-un miting considerat ilegal la 26 septembrie 2014. Manifestanţii au escaladat bariere de metal şi au intrat în Civic Square, o piaţă situată într-un complex guvernamental.

Această acţiune a declanşat ample proteste şi, două zile mai târziu, a început mişcarea de masă prodemocraţie, când poliţia a tras cu gaze lacrimogene în mulţimea care s-a protejat cu ajutorul umbrelelor.

Timp de peste două luni, sute de mii de locuitori din Hong Kong au paralizat cartiere întregi ale metropolei cerând instituirea unui veritabil sufragiu universal.

În conformitate cu termenii acordului chino-britanic asupra retrocedării, Hong Kongul se bucură de libertăţi în virtutea principiului “O ţară, două sisteme”, în teorie până în 2047, aminteşte France Presse. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.