X

Liderii secesionişti catalani plasaţi în detenţie nu pot fi calificaţi “prizonieri de opinie” (Amnesty International)

Amnesty International estimează că liderii secesionişti catalani plasaţi în detenţie nu pot fi calificaţi drept “prizonieri de opinie”, deoarece “sunt acuzaţi de fapte ce pot constitui un delict”, a declarat joi un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului, informează agerpres .

Secesioniştii îi califică drept “prizonieri politici” pe cei opt membri ai guvernului catalan destituit de Madrid, încarceraţi după ce au fost inculpaţi de rebeliune, secesiune şi deturnare de fonduri publice, precum şi pe doi lideri de asociaţii secesioniste, plasaţi de asemenea în detenţie provizorie pentru separatism.

Citiți și : Vladimir Putin acuză SUA că vor sa provoace probleme la alegerile prezidențiale

Secţia spaniolă a Amnesty International, abordată pe reţelele sociale de către secesionişti cu privire la soarta celor aflaţi în detenţie, a subliniat că ea “nu ar folosi termenul de prizonier politic, pentru că nu există o definiţie internaţională pentru el”, ci ar recurge la cel de “prizonier de opinie”.

Cu toate acestea, adaugă ONG-ul, expresia nu corespunde foarte bine oficialilor secesionişti aflaţi în detenţie. “Nu considerăm că membrii guvernului (catalan destituit) drept prizonieri de opinie, pentru că ei sunt acuzaţi de acte ce pot constitui un delict”, a notat Amnesty, adăugând că nu-i consideră nici pe cei doi lideri de asociaţii secesioniste aflaţi în detenţie, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, drept prizonieri de opinie.

“Credem că justiţia spaniolă are dreptul să ancheteze asupra acestor posibile delicte”, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Amnesty, îndemnând totodată la eliberarea celor doi lideri de asociaţii şi la retragerea acuzaţiei de secesiune la adresa lor.

Fie că secesioniştii în detenţie “sunt sau nu prizonieri de opinie, Amnesty International se preocupă de cazul lor”, a continuat purtătorul de cuvânt.

ONG-ul a dat asigurări că va rămâne vigilentă în ceea ce priveşte “garanţiile unui proces echitabil” pentru aceşti responsabili secesionişti, la fel ca şi pentru cei şase parlamentari catalani, printre care preşedinte acestei instituţii regionale, Carme Forcadell, audiată joi de un judecător al Curţii Supreme de la Madrid.

Tags: Amnesty Internationalapărarea drepturilor omuluicataloniadetentiemadridONGprizonier
Categorii: Diaspora