X

Liderii statelor din G5 Sahel s-au recules în faţa mormintelor soldaţilor ucişi în atacul din vestul Nigerului

Liderii statelor din G5 Sahel au păstrat un moment de reculegere, duminică, la Niamey, în faţa mormintelor soldaţilor ucişi în atacul din Inates, înainte de summitul lor extraordinar din Niger, informează AFP, scrie agerpres.

“Am venit să exprimăm condoleanţe poporului nigerian şi să încurajăm” armata Nigerului, a declarat preşedintele Burkina Faso, Roch Marc Christian Kabore, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a G5 Sahel, la finalul unei scurte ceremonii de circa zece minute şi a unei rugăciuni.

Citește și : Sturgeon: Johnson nu poate ține Scoția în Marea Britanie împotriva voinței sale

Cei 71 de soldaţi ucişi în atacul asupra taberei militare din Inates, în vestul Nigerului, lângă frontiera cu Mali, au fost înmormântaţi vineri, în “careul martirilor”, în interiorul bazei aeriene 101 a armatei nigeriene.

Liderii statelor din G5 Sahel (Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad) au anunţat sâmbătă desfăşurarea unui summit extraordinar pentru “a se concentra” după acest atac, cel mai sângeros din istoria acestei ţări sărace din Sahel, atac ce a fost revendicat de jihadişti ai grupării Stat Islamic.

Nigerul a decretat trei zile de doliu naţional, de vineri până duminică.

Citește și : COP25 aprobă un document final privind creşterea ambiţiilor climatice pentru 2020

În pofida prezenţei de forţe militare franceze (Barkhane, 4.500 de soldaţi), regionale (G5 Sahel) sau ale ONU (Minusma), regiunea Sahel se confruntă din ce în ce mai des cu atacuri jihadiste.

Lansată în 2015 şi reactivată în 2017, Forţa comună a G5 Sahel ar trebui să numere cel puţin 5.000 de soldaţi pentru a lupta împotriva jihadiştilor în zonele de frontieră între ţările membre, însă ea nu reuşeşte să se întărească.

Tags: Burkina FasoG5InatesNigerRoch Marc Christian Kaboresahelsummit
Categorii: Știrile zilei