X

Liderii statelor UE îi cer Macedoniei de Nord să-şi soluţioneze disputa cu Bulgaria (proiect de declaraţie)

Proiectul declaraţiei Summitului UE-Balcanii Occidentali, ce are loc miercuri seara prin videoconferinţă sub egida preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii Europene, cere Macedoniei de Nord să găsească o soluţie la disputa cu Bulgaria legată de punerea în practică a Tratatului privind relaţiile de bună vecinătate, transmite miercuri euractiv.com, scrie agerpres.

Summitul ar fi trebuit să se desfăşoare la Zagreb, dar după izbucnirea pandemiei de COVID-19 s-a convenit formatul prin videoconferinţă, urmând să ia parte liderii celor 27 de state membre ale UE şi omologii din Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia, Macedonia de Nord şi Kosovo.

Citește și : Boris Johnson înfruntă opoziţia britanică cu privire la bilanţul epidemiei de coronavirus

În ajunul reuniunii, Bulgaria a transmis mesaje că nu acceptă paralizarea activităţii comisiei bilaterale pentru soluţionarea problemelor istorice cu Macedonia de Nord, structură creată în conformitate cu Tratatul de bună vecinătate semnat în februarie 2018 de Sofia şi Skopje.

”În cazul în care comisia istorică mixtă nu îşi reia activitatea până în iunie şi autorităţile de la Skopje continuă să falsifice istoria, Bulgaria nu va fi de acord cu începerea discuţiilor de preaderare cu Macedonia de Nord”, a declarat europarlamentarul Andrei Kovacev, liderul delegaţiei europarlamentare a partidului GERB, aflat la guvernare la Sofia.

În cel mai recent proiect al Declaraţiei Summitului UE-Balcanii Occidentali, care datează din 4 mai, liderii statelor UE îi solicită Macedoniei de Nord să rezolve problemele bilaterale, iar Tratatul privind relaţiile de bună vecinătate cu Bulgaria este menţionat în mod explicit.

Paragraful 9 al acestui proiect de declaraţie stipulează: ”Uniunea Europeană susţine promisiunea partenerilor din Balcanii Occidentali faţă de cooperarea regională inclusivă şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate, printre care cele cu statele membre UE. Implementarea acordurilor bilaterale cu bună-credinţă şi cu rezultate tangibile, inclusiv a Acordului Prespa cu Grecia şi a Tratatului privind relaţiile de bună vecinătate cu Bulgaria, rămâne importantă în această privinţă”.

Citește și : Situația pandemiei de COVID-19 în Spania

Potrivit euractiv.com, în timpul guvernului VMRO-DPMNE condus de Nikola Gruevski (2006-2016), autorităţile de la Skopje nu au făcut mari eforturi pe calea integrării europene şi a acuzat alte ţări, în special Grecia, de blocarea aspiraţiilor europene ale Macedoniei de Nord.

Dacă VMRO-DPMNE câştigă alegerile parlamentare, prevăzute iniţial pentru 12 aprilie dar amânate din cauza pandemiei de COVID-19, atunci este foarte probabil ca ţara să rămână blocată şi să dea vina pe Bulgaria ca principal inamic al său, adaugă sursa citată.

Tags: AlbaniaBalcanii OccidentalibosniaBulgariacovid-19Macedonia de NordmuntenegruserbiasummitUEvideoconferinţă
Categorii: Diaspora