Liderii ţărilor din Africa de Vest cer juntei militare din Mali să predea ‘imediat’ puterea unui guvern civil

Publicat:

Liderii ţărilor din Africa de Vest i-au cerut vineri juntei militare din Mali să predea “imediat” puterea unui guvern interimar civil, informează dpa, scrie agerpres.

Tranziţia ar trebui să aibă loc după consultări cu partidele politice, Curtea Constituţională şi organizaţiile societăţii civile, susţine într-un comunicat preşedintele nigerian Issoufou Mamadou, care prezidează şi Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS).


Citește și : UE cere Rusiei să se abţină să intervină în Belarus

După un summit care a durat toată ziua de vineri, ECOWAS a îndemnat la numirea unui preşedinte civil şi a unui premier civil care să conducă guvernul interimar, adăugând că niciunul dintre cei doi nu poate fi candidat în următoarele alegeri prezidenţiale.

Guvernul interimar ar trebui să organizeze alegeri legislative şi prezidenţiale în următoarele 12 luni, se mai spune în comunicat.

Mali se află în mâinile unei junte militare, care s-a autoproclamat Comitetul Naţional pentru Salvarea Poporului (CNSP), după o lovitură de stat pe 18 august.

Mai devreme săptămâna aceasta, junta i-a eliberat pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita şi pe premierul Boubou Cisse pe care îi ţineau în detenţie de când au preluat puterea.

Soldaţi au început revolta în garnizoana din oraşul Kati, la 15 kilometri nord-vest de capitala Bamako, şi apoi s-au îndreptat spre capitală unde l-au arestat pe Keita, care mai târziu a demisionat în direct la TV.

Citește și : Ungaria îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie

Negocieri ulterioare între juntă şi mediatori regionali din partea ECOWAS au eşuat.

Ţările vest-africane au încercat să menţină stabilitatea de când zeci de mii de susţinători ai opoziţiei l-au acuzat pe Keita de fraude masive şi de cumpărare de voturi în timpul alegerilor parlamentare din aprilie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.