X

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargou gradual asupra petrolului rusesc și acordă derogări Ungariei

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargou asupra importurilor de petrol rusesc care va intra în vigoare la începutul anului și care, deocamdată, nu afectează importurile prin conductele care alimentează Ungaria, Slovacia și Cehia, țări fără ieșire la mare , informează mediafax.

Interdicția convenită după săptămâni de dispute are ca scop eliminarea a 90% din importurile de țiței rusesc în blocul celor 27 de țări în aproximativ opt luni, au declarat oficialii, citați de Reuters.

Citește și : Turcia nu cedează: Finlanda şi Suedia trebuie să facă paşi concreţi pentru a fi lăsate să adere la NATO

Este cea mai dură sancțiune aplicată până acum Rusiei după invazia în Ucraina și una care va afecta însăși UE.

Rusia a furnizat puțin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, în timp ce Europa este destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei.

„Sancțiunile au un scop clar: să determine Rusia să pună capăt acestui război, să își retragă trupele și să convină o pace rezonabilă și echitabilă cu Ucraina”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Ucraina a declarat că acestea vor priva „mașinăria militară rusă” de zeci de miliarde de dolari.

Țările UE vor avea la dispoziție șase luni pentru a opri importurile de țiței rusesc transportat pe mare și opt luni pentru produsele rafinate, a precizat Comisia Europeană.

Acest termen va începe odată cu adoptarea oficială a sancțiunilor, pe care statele UE intenționează să o facă săptămâna aceasta.

Acordul a fost încheiat doar după ce ceilalți lideri ai UE au fost de acord să acorde o derogare Ungariei, după ce nu au reușit să o convingă în săptămâni de discuții.

Citește și : Prima navă cargo a plecat din portul Mariupol cu destinaţia Rusia

Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, țări fără ieșire la mare, se aprovizionează cu petrol rusesc de la Druzhba și reprezintă 10% din importurile exceptate temporar de la embargo.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că țara sa a obținut, de asemenea, o derogare până la sfârșitul anului 2024, deoarece rafinăria sa este proiectată să primească numai țiței rusesc.

Tags: cehiacomisia europeanaembargoeuropapetrolSlovaciațițeiUngaria
Categorii: Diaspora