Liderul catalan Puigdemont ‘se poate prezenta’ la alegeri, afirmă ambasadorul Spaniei la Paris

Publicat:

Liderul separatist catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, ‘se poate prezenta la alegeri în regiunea Catalonia, convocate de guvernul spaniol pentru 21 decembrie, atât timp cât justiţia nu adoptă altă decizie, a declarat duminică ambasadorul Spaniei în Franţa, Fernando Carderera, relatează AFP. 

‘Toată lumea este încurajată să participe şi Carles Puigdemont este invitat să candideze. Da, se poate prezenta’, a declarat Fernando Carderera, potrivit postului de radio francez Europe 1.


Întrebat în legătură cu urmăririle judiciare pentru ‘rebeliune’ care vor fi declanşate săptămâna viitoare de Madrid împotriva liderului catalan, ambasadorul spaniol a răspuns: ‘Judecătorilor le revine sarcina să decidă dacă a încălcat sau nu legea. Pentru moment, se poate prezenta la alegeri’.

Guvernul spaniol a convocat alegeri regionale în Catalonia pentru 21 decembrie în urma destituirii executivului de la Barcelona.

Dacă populaţia catalană ‘crede că trăieşte în afara Spaniei, trăieşte într-o ţară imaginară. Nu există nicio consecinţă a acestei declaraţii de independenţă unilaterale’ proclamată kineri de parlamentul regional, a reafirmat ambasadorul spaniol.

Diplomatul a afirmat de altfel ‘că nu crede să fi fost o revoltă în poliţie sau în rândul funcţionarilor deoarece aceştia au jurat credinţă’ statului.

Puigdemont ‘poate face apel la un fel de rezistenţă, nu cred că va fi urmat’, a adăugat ambasadorul spaniol.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent luând forma unei republici’.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democraţie. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliţia catalană şi să pună sub tutelă parlamentul regional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.