X

Liderul iranian Ali Khamenei salută “rezistenţa” regimului Assad

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a salutat joi “rezistenţa” preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, a cărui ţară se află în război de aproape şapte ani, a informat site-ul său, khamenei.ir, citat de AFP.

Declanşat în martie 2011 de represiunea guvernamentală a manifestaţiilor paşnice, conflictul de Siria a devenit tot mai complex, odată cu implicarea unor ţări străine şi grupări jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat. Războiul a făcut peste 340.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi, conform agerpres.

“Siria se află în linia întâi şi este de datoria noastră să sprijinim rezistenţa acestei ţări. Preşedintele Bashar Al-Assad a apărut ca un mare luptător”, a declarat Ali Khamenei, primindu-l pe ministrul sirian al afacerilor religioase, Mohammed Abdel Sattar.

Citește și : ‘Trilogul’ dintre principalele instituţii ale UE a ajuns la un acord privind lucrătorii detaşaţi

“A rezistat şi acest fapt este foarte important pentru un popor”, a subliniat numărul unu iranian.

Teheranul este principalul aliat al regimului sirian, alături de Moscova, şi trimite la faţa locului “consilieri militari”, precum şi “voluntari” iranieni, afgani, dar şi pakistanezi şi irakieni pentru a lupta alături de armata siriană împotriva grupărilor jihadiste şi rebelilor.

Declaraţia liderului suprem iranian a fost făcută într-un moment în care Uniunea Europeană a cerut insistent, miercuri, Iranului şi Rusiei să intervină pe lângă regimul de la Damasc pentru a pune capăt luptelor din Ghouta Orientală cu scopul de a permite transportul ajutoarelor umanitare şi evacuarea răniţilor.

Sâmbătă, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie în care cere instaurarea “fără întârziere” a unui armistiţiu în întreaga Sirie, care însă nu a avut niciun efect.

Tags: Ali Khameneialiatarmistitiubashar al assadGhouta OrientalălidermoscovaONUrezolutiesiriateheran
Categorii: Sinteze