X

Liderul laburist britanic Keir Starmer, exonerat de o anchetă a poliţiei pentru prespusa încălcare a restricţiilor anti-COVID-19

Liderul laburist britanic Keir Starmer a fost exonerat de poliţie în urma unei anchete care a urmărit să stabilească dacă şeful opoziţiei a încălcat regulile din timpul lockdown-urilor anti-COVID-19, în vizor aflându-se o întâlnire cu echipa sa în campania pentru un scrutin parlamentar parţial, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres

Presupusa încălcare a restricţiilor devenise un subiect cu potenţial politic exploziv în contextul aşa-numitului scandal ‘partygate’, în urma căruia prim-ministrul Boris Johnson a fost amendat pentru participarea la o petrecere surpriză de ziua sa la reşedinţa oficială din Downing Street.

Citește și : Peskov: Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în Ucraina

Starmer a fost vizat şi el de o anchetă a poliţiei după apariţia unei înregistrări video în care apărea bând bere în timpul unei întruniri cu echipa sa. Reuniunea controversată aflată la originea ‘beergate’ data din aprilie 2021 şi a avut loc la Durham, în nord-estul Angliei, când şeful laburiştilor se afla în campanie pentru un scrutin parlamentar parţial.

La acea vreme, reuniunile în spaţiile închise erau interzise, cu excepţia celor esenţiale pentru muncă, dar Starmer a explicat că a comandat curry şi bere pentru echipa strânsă în seara respectivă în sediul partidului, şi că a făcut doar o pauză de masă, după care s-a întors la lucru.

Poliţia din Durham a comunicat vineri că nu a fost constată o încălcare a restricţiilor în vigoare la acea dată şi, ‘în consecinţă, nu va emite amenzi pentru această întrunire şi nu vor fi deschise alte proceduri’.

Adjuncta lui Starmer, Angela Rayner, aflată şi ea în vizorul anchetei, a fost de asemenea exonerată.

Ambii se angajaseră să demisioneze dacă vor fi amendaţi, insistând însă că nu au încălcat nicio lege.

Citește și : Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting

‘Noi am spus întotdeauna foarte clar că nu a fost încălcată nicio lege la Durham. Poliţia a încheiat ancheta şi a fost de acord (…) Contrastul cu comportamentul acestui prim-ministru dezonorat nu ar putea fi mai evident’, a reacţionat Angela Rayner pe Twitter.

Comunicatul poliţiei survine la o zi după ce Boris Johnson şi-a anunţat demisia, în contextul în care dezvăluirile legate de petrecerile din Downing Street în pandemie şi răspunsul său la acestea au fost un factor major care a alimentat nemulţumirile din Partidul Conservator împotriva sa.

Tags: covid-19DurhamKeir Starmerlockdownpartygatepolitie
Categorii: Diaspora