X

Liderul Ligii italiene nu vrea să formeze un guvern ‘cu orice preţ’

Liderul extremei drepte italiene, Matteo Salvini, a semnalat marţi că ar prefera să rămână în opoziţie decât să accepte compromisuri cu centru-stânga, învinsă la alegeri, pentru a primi sprijin pentru ambiţiile sale de a deveni prim-ministru, relatează dpa, potrivit agerpres.

Partidul Liga (fosta formaţiune Liga Nordului) al lui Salvini a fost unul dintre câştigătorii alegerilor generale de la 4 martie, alături de Mişcarea 5 Stele (anti-sistem), însă nici unul dintre grupuri nu are majoritate parlamentară.

Citeşte şi: Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

“Bineînţeles că nu sunt nerăbdător să intru în guvern cu orice preţ şi cu oricine”, a spus Salvini într-o conferinţă de presă la Parlamentul European de la Strasbourg.

“Dacă pentru a intra în guvern trebuie să îi iau alături pe cei pe care italienii i-au respins săptămâna trecută, atunci cu siguranţă nu”, a adăugat el, făcând referire la Partidul Democrat de centru-stânga.

Liga face parte dintr-o coaliţie de dreapta care include partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi. Berlusconi şi aliaţii săi au înaintat deja o propunere Partidului Democrat.

În conferinţa sa de presă transmisă în direct şi pe internet, Salvini a spus că el susţine “exact opusul” politicilor economice prescrise de UE, acuzând Bruxellesul pentru măsurile de austeritate care induc recesiune.

Citeşte şi: Alegerile din Rusia: Putin, cei şapte pitici şi marele absent

Priorităţile guvernului său ar fi introducerea unei taxe unice de impozitare de 15%, scăderea vârstei de pensionare şi controale mai dure asupra imigraţiei, a mai declarat el.

Salvini a respins o “ieşire bruscă şi solitară” a Italiei din zona euro, dar nu a exclus “nicio posibilitate” dacă Uniunea Europeană obstrucţionează solicitările sale de renegociere a regulilor şi reglementărilor blocului comunitar.

Tags: Forza Italiaguvernitalialiga norduluiMatteo SalviniMişcarea 5 Stele (M5S)Partidul LigaSilvio Berlusconi
Categorii: Diaspora