X

Liderul manifestaţiilor ‘Dreptate pentru David’ din Bosnia a cerut azil în Austria

Coordonatorul manifestaţiilor “Dreptate pentru David”, care anul trecut a organizat timp de nouă luni manifestaţii la Banja Luka, în Republica Srpska din Bosnia, pentru a cere “adevărul” despre moartea fiului său, a anunţat luni că a cerut azil politic în Austria, informează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

“Am cerut azil. Trebuie să fug din Banja Luka pentru că poliţia vrea să mă aresteze, să mă bage la închisoare şi până la urmă să mă omoare”, a declarat Davor Dragicevic pentru portalul de informaţii austriac Balkan Stories, asigurând că va continua din Austria lupta pentru transparenţă şi împotriva corupţiei din Bosnia-Herţegovina.

Citește și : Moscova critică modul în care Assange a fost arestat la Londra

El a susţinut totodată că dispune de dovezi care leagă moartea fiului său de politicieni şi oficiali din Bosnia.

Davor Dragicevic, în vârstă de 49 de ani, a devenit o personalitate a societăţii civile bosniace după ce a organizat mitinguri pentru a denunţa protejarea, în opinia sa, de către putere a asasinilor fiului său David, student la informatică în vârstă de 21 de ani găsit mort într-un pârâu la marginea oraşului, în martie anul trecut.

Aceste mitinguri s-au transformat într-un protest masiv împotriva autorităţii lui Milorad Dodik, liderul sârbilor din Bosnia.

La sfârşitul lui decembrie 2018, Dragicevic a fost închis pentru scurt timp pentru “ameninţarea securităţii”. Ulterior, a fugit în Austria, unde a obţinut ca fiul său să fie reînhumat, luna trecută.

Joi, el a făcut el la o “luptă comună” împotriva corupţiei şi pentru adevăr, independent de originile etnice, în fosta republică iugoslavă care este în prezent divizată în două entităţi, Republika Srpska şi Federaţia croato-bosniacă.

Anul trecut, Dragicevic, care este sârb ortodox, şi-a unit eforturile cu Muriz Memic, musulman bosniac, tatăl unui alt tânăr mort în circumstanţe suspecte, Dzenan, aminteşte AFP.

Citește și : Julian Assange, inculpat în SUA pentru piraterie informatică

Tags: AustriaBanja LukabosniaDavor DragicevicDreptate pentru DavidRepublica Srpska
Categorii: Diaspora