Liderul opoziţiei conduce cursa prezidenţială în Kenya, după numărarea a abia un sfert din voturi

Publicat:

Veteranul lider al opoziţiei Raila Odinga (foto) conduce în cursa prezidenţială din Kenya, potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor anunţate sâmbătă, secondat de vicepreşedintele William Ruto,transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cu puţin peste 26% din voturi numărate, Odinga avea 54%, iar Ruto 45%, potrivit rezultatelor comunicate de comisia electorală kenyană şi afişate pe un ecran mare la un centru naţional de numărare a voturilor din capitala Nairobi.


Citeşte şi: Autorităţile din Muntenegru declară 3 zile de doliu naţional după atacul armat care a răpit 11 vieţi – Black News

Cea mai bogată şi cea mai vibrantă democraţie din Africa de Est a organizat marţi 10 august alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale. Patru candidaţi se luptă pentru preşedinţie, dar doar doi dintre ei au şanse să câştige: fostul prim-ministru Raila Odinga (77 de ani) şi actualul vicepreşedinte, William Ruto (55 de ani).

Ruto şi Odinga se află într-o cursă strânsă pentru a-i succeda preşedintelui Uhuru Kenyatta, care a atins limita de două mandate. Kenyatta s-a certat cu Ruto după ultimele alegeri şi l-a susţinut pe Odinga.

Numărătoarea oficială a voturilor se desfăşoară lent, ceea ce alimentează anxietatea populaţiei.

Preşedintele comisiei electorale, Wafula Chebukati, a dat vina pe agenţii de partid, cărora li se permite să examineze formularele de rezultate înainte ca acestea să fie adăugate la numărătoarea finală.

După ce formularele din circumscripţii sunt încărcate pe site-ul comisiei, legea electorală kenyană prevede ca acestea să fie aduse fizic la centrul naţional de numărare a voturilor, unde reprezentanţii partidelor le pot examina pentru a detecta eventualele discrepanţe.

Procesul a fost conceput ca o măsură de protecţie împotriva acuzaţiilor de manipulare care au declanşat violenţe după scrutinele anterioare. Peste 1.200 de persoane au fost ucise după alegerile contestate din 2007 şi peste 100 de persoane au fost ucise după alegerile contestate din 2017.

Citeşte şi: Scriitorul Salman Rushdie a fost ATACAT pe scenă în New York – Black News

Candidatul câştigător trebuie să obţină 50% din voturile naţionale plus un vot şi cel puţin 25% din voturi în 24 din cele 47 de circumscripţii electorale.

Comisia are termen până marţi pentru a declara un câştigător.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

Apariția strugurilor, un efect al dispariției dinozaurilor

Apariția strugurilor, un efect al dispariției dinozaurilor Atunci când savurați o prăjitură cu struguri sau degustați un pahar cu vin ar trebui să fiți recunoscători...

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.