X

Liderul opoziției din Venezuela a fugit în Spania

Liderul opoziției din Venezuela a fugit în Spania

Liderul opoziției venezuelene și candidat la alegerile prezidențiale din 28 iulie, Edmundo González Urrutia, a lăsat Venezuela pentru Spania, unde va pleca în exil după ce a cerut azil politic. Posibilă sa arestare, ca urmare a ordinului procurorului, precum şi amenințările la adresa integrității sale fizice și a libertății – o situaţie relatată deja reporterilor de un alt lider al opoziției în exil, fostul deputat Leopoldo López Gil – a determinat Ministerul Afacerilor Externe să-i faciliteze intrarea în țară prin închirierea unui avion al Forțelor Armate, transmite EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Ştirea a fost confirmată chiar de ministru, care a asigurat că González, „la cererea sa, zboară spre Spania”, adăugând că „guvernul se angajează să garanteze drepturile politice și integritatea fizică a tuturor venezuelenilor”.

Citeşte şi: Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală în Ucraina – Stiripesurse.md

Lipsa de libertate din Venezuela, precum și încălcarea drepturilor omului, este un fapt pe care organizații precum Foro Penal și Amnesty International îl denunță de ani de zile. Represiunea puternică a dus la încarcerarea a aproape două mii de persoane, inclusiv minori și membri ai opoziției.

Liderul opoziției din Venezuela a fugit în Spania

Aceste fapte au determinat guvernul spaniol să ia decizia de a-i acorda azil. Într-un comunicat, guvernul a confirmat că a pus la dispoziţia liderului opoziţiei „mijloacele diplomatice şi materiale necesare transferului, efectuat la cererea acestuia”.

„Guvernul spaniol își reiterează angajamentul față de drepturile politice și integritatea fizică a tuturor venezuelenilor, în special a liderilor politici”, se arată în declarație, în conformitate cu comentariile lui Albares.

Riscuri pentru membrii opoziției

Vicepreședintele venezuelean Delcy Rodríguez a confirmat într-o declarație că „Edmundo González Urrutia, după ce în urmă cu câteva zile s-a refugiat voluntar la Ambasada Regatului Spaniei la Caracas, a cerut azil politic guvernului spaniol”.

În timpul discursului său de sâmbătă în fața Comitetului Federal al PSOE, premierul spaniol Pedro Sánchez a spus că nu îl va lăsa singur pe Edmundo González. „Trebuie să apărăm democrația, să protejăm siguranța și integritatea activiștilor, jurnaliştilor și liderilor politici, oriunde s-ar afla: în Rusia, în Palestina sau în Venezuela. Lideri precum Edmundo González, un erou pe care Spania nu-l va abandona”, a spus Sánchez.

Liderul opoziției din Venezuela a fugit în Spania

Potrivit fostului vicepreședinte al Adunării Naționale și lider al Primero Justicia Juan Pablo Guanipa Guanipa, opoziţia din Venezuela este ţinta multor ameninţări „A început cea mai infamă represiune din Venezuelat”, a declarat Guanipa dintr-o locație nespecificată din țară, din motive de securitate. Partidul său face parte din Plataforma Unitaria, alianța de opoziție a țării, iar vocea sa este una dintre cele mai puternice când vine vorba de apărarea democrației din țară.

„Avem dreptul să ne fie frică, este logic pentru că suntem sub asediul unei dictaturi. Problema este cum să lupțăm împotriva acestei dictaturi. Luptăm pentru o țară care a fost sechestrată de un grup de criminali”, a adăugat, recunoscând că se teme pentru viața sa, dar că este „foarte încrezător că vom merge mai departe”

Liderul Platformei, María Corina Machado, este încă în țară. După alegeri, ea a declarat că nu va pleca în ciuda riscurilor cu care se confruntă pe teritoriul venezuelean. Machado a asigurat că va continua să lupte în țara sa.

Toate aceste evenimente urmează controversatelor alegeri din 28 iulie, în care opoziția ar fi câștigat după ce a publicat peste 80% din rezultatele alegerilor. Acestea dau victoria lui Edmundo González Urrutia, contrar a ceea ce a fost proclamat de Centrul Electoral Național (Cne).

Reacțiile comunității internaționale

În urma întrebărilor puse de opoziție, multe țări UE au cerut CNE să publice rezultatele. Centrul refuză însă să facă acest lucru, ceea ce a determinat Statele Unite și alte țări, în mare parte membre ale Organizației Statelor Americane, să recunoască victoria lui Edmundo González Urrutia.

Importante instituții internaționale de observare politică și arbitraj, precum Centrul Carter, au denunțat lipsa de transparență a alegerilor. Într-un interviu acordat Euronews, șeful proceselor electorale al partidului lui Nicolás Maduro (PSUV) a apărat alegerile, fără însă a furniza însă dovezi ale rezultatelor CNE.

Liderul opoziției din Venezuela a fugit în Spania

Lipsa de transparență a alegerilor a dus la un număr mare de proteste reprimate cu asprime în Venezuela și a declanșat un val de violență guvernamentală împotriva demonstranților. Nicolás Maduro a intensificat cenzura, interzicând chiar şi rețeaua de socializare a lui Elon Musk

„Intenția lor este să stingă toate vocile și să obțină o întrerupere totală a știrilor, astfel încât în mass-media pe care o controlează în totalitate să se audă doar vocea regimului. X este o platformă prin care venezuelenii obțin informații”, a declarat Idania Chirinos, o jurnalistă venezueleană în exil.

„Rețelele sociale sunt modalitatea cea mai eficientă și eficientă pentru venezueleni de a comunica, deoarece nu există mass-media gratuită, cele mai importante portaluri sunt blocate, așa că rețelele constituie singura modalitate de a comunica”, a spus Chirinos.

Tags: Edmundo Gonzalez UrrutiaspaniaVenezuela
Externe