Liderul opoziției tanzaniene s-a întors acasă după mai bine de doi ani de exil în Europa

Publicat:

Liderul opoziției tanzaniene și fost candidat la președinție, Tundu Lissu, s-a întors acasă după mai bine de doi ani de exil în Europa, miercuri, în fața mulțimii care l-a aclamat, după ce guvernul a ridicat interdicția privind mitingurile politice, potrivit Reuters, informează mediafax.

Fost deputat și un critic acerb al guvernului, Lissu a părăsit inițial țara pentru a se trata în străinătate după ce a fost împușcat de 16 ori, majoritatea rănilor fiind în abdomenul inferior, într-un atac comis de necunoscuți în capitala administrativă Dodoma în 2017.


Citește și : Biden: SUA vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams

El fusese arestat de opt ori în anul care a precedat atacul.

Lissu a fost întâmpinat de o mare adunare a susținătorilor săi la Aeroportul Internațional Julius Nyerere, înainte de a se îndrepta spre un miting în capitala comercială Dar es Salaam.

El a fost văzut fluturând steagul partidului său CHADEMA în timp ce se afla ieșit dintr-o mașină, salutându-i pe susținătorii care se adunaseră de-a lungul drumurilor și care îl urmăreau pe jos, cu mașini și motociclete.

Lissu se întorsese pentru câteva luni în 2020 pentru a-l contesta pe președintele de atunci, John Magufuli, în cadrul unor alegeri.

Cu toate acestea, la scurt timp după alegeri, el a fugit la reședința ambasadorului german după ce a primit amenințări cu moartea, iar apoi a părăsit din nou țara.

La începutul acestei luni, președinta Samia Suluhu Hassan a ridicat interdicția privind mitingurile politice, la mai bine de șase ani după ce predecesorul ei, Magufuli, a impus această măsură care a provocat frecvente ciocniri între liderii opoziției și poliție.

Conform acestei politici, care a intrat în vigoare în 2016, politicienilor aleși li s-a permis să organizeze mitinguri în circumscripțiile lor electorale, dar alte mitinguri politice sau proteste au fost interzise.

Citește și : Putin nu comentează decizia Germaniei, afirmă că va dura până la restabilirea suveranităţii Europei

În timpul primului său mandat, Magufuli a fost lăudat pentru că a investit masiv în proiecte de infrastructură și a condus o campanie anticorupție, însă criticii au acuzat guvernul său de intoleranță și de reprimarea vocilor critice.

La vremea respectivă, guvernul a negat înăbușirea disidenței.

Magufuli a murit în martie 2021 din cauza unei boli de inimă care îl chinuia de un deceniu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.