Liderul protestelor antiguvernamentale din Armenia a fost eliberat

Publicat:

Liderul protestelor antiguvernamentale din Armenia, Nikol Pashinyan, arestat duminică în timpul unei manifestaţii în capitala Erevan, a fost eliberat luni, potrivit imaginilor televiziunii armene retransmise in direct, informează AFP, potrivit agerpres.

Înconjurat de susţinători ai săi care fluturau drapele ale Armeniei, Pashinyan s-a raliat, potrivit imaginilor, miilor de persoane ce defilau luni, pe străzile din Erevan, pentru a protesta împotriva fostului preşedinte Serj Sargsyan, numit recent premier.


Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

Arestarea lui Pashinyan a avut loc cu o zi înainte, fiind urmată de o manifestaţie la care au participat zeci de mii de persoane.

Pentru a 11-a zi consecutiv, Armenia, fostă republică sovietică în Caucazul de Sud, este zguduită de proteste împotriva fostului preşedinte Serj Sargsyan, recent numit prim-ministru cu puteri sporite.

Un grup de militari activi s-a raliat de asemenea protestelor de luni, potrivit Ministerului armean al Apărării, care a promis ‘urmăriri’ împotriva acestor soldaţi membri ai ‘unei brigade de menţinere a păcii, care au încălcat legea’ participând la marşul antiguvernamental.

La rândul său, prim-vicepremierul Karen Karapetian a anunţat la televiziunea publică armeană că se va întâlni luni cu Pashinyan ‘pentru a discuta cu el despre posibilitatea unui dialog’, cu o zi înainte de Ziua Comemorării genocidului contra armenilor din 1915, ‘o zi foarte importantă pentru poporul armean’.

De asemenea, ministrul armean al apărării Vigen Sargsyan a lansat luni un apel la dialog între manifestanţi şi oficiali. ‘Nu doresc ca un armean să lupte împotriva altui armean’, a declarat el în timpul unei conferinţe de presă.

‘Armenia recunoaşte dreptul de a manifesta liber şi garantează că oamenii îşi pot exersa acest drept’, a subliniat la rândul său şeful diplomaţiei armene, Eduard Nalbandyan, îndemnându-i pe protestatari ‘să respecte legea privind manifestaţiile’.

Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE

Kremlinul urmăreşte ‘cu atenţie situaţia din Armenia’, o ţară ‘extrem de importantă’ pentru Rusia şi ‘aliatul său foarte apropiat’, a declarat, la Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, subliniind că această mişcare de protest este ‘o problemă internă a Armeniei’.

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Opoziţia afirmă că această reformă a avut ca unic scop menţinerea la putere a lui Serj Sargsyan, fost ofiţer al armatei care ocupa postul de preşedinte din 2008 şi care a mai fost premier în 2007-2008.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O pereche de ochelari oferiţi de John Lennon şi mai multe fotografii cu membrii Beatles, la licitaţie

O pereche de ochelari oferiţi de John Lennon şi mai multe fotografii cu membrii Beatles, la licitaţie O pereche de ochelari rotunzi cu lentile albastre...

Cinci trucuri simple care ne pot face viața mai fericită

Cinci trucuri simple care ne pot face viața mai fericită Dacă te uiți în jur la prietenii și familia ta - și chiar la tine...

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA China are în prezent una dintre cele mai extinse și impresionante rețele feroviare de mare...

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: ‘Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat’

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: 'Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat' Ideea că trebuie să bem...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.