Liderul Al Qaida cere musulmanilor din Maghreb să lupte împotriva soldaţilor francezi

Publicat:

Liderul Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, a cerut musulmanilor din Maghreb să lupte împotriva soldaţilor francezi din Sahel, într-un mesaj video publicat marţi, potrivit Centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, potrivit AFP.

În această înregistrare de şapte minute, succesorul lui Osama bin Laden nu face nicio referire la recentele atentate din Ouagadougou, revendicate de Grupul de susţinere a islamului şi musulmanilor (GSIM), o mişcare jihadistă cu baza în Mali şi afiliat reţelei Al Qaida, conform agerpres.


Vineri, un dublu atac coordonat a vizat ambasada Franţei şi Statul Major general al armatei din Burkina Faso în capitala Ouagadougou, soldându-se cu şapte morţi şi peste 80 de răniţi în rândul forţelor de ordine. De asemenea, nouă jihadişti au fost ucişi.

Citește și : Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria ar putea fi calificate drept crimă de război (ONU)

‘Cei care au luptat, ucis sau urmărit pe taţii voştri s-au întors pentru a vă ucide fraţii musulmani şi vă aduc aminte că rămâneţi sub ocupaţia şi opresiunea lor’, afirmă Ayman al-Zawahiri, referindu-se la epoca colonizării.

El subliniază, de asemenea, eşecul revoluţiilor din cadrul Primăverii arabe, apreciind că ‘vechea corupţie s-a întors, dar mai feroce (…) decât înainte’.

Ayman al-Zawihiri ameninţă cu regularitate Franţa în mesajele sale: în septembrie trecut, el cerea musulmanilor din Maghreb şi din Africa subsahariană să dea o ‘lecţie francezilor’ care ‘i-au ucis pe cei dragi vouă, v-au ocupat ţara şi i-au torturat pe strămoşii voştri’.

Circa 4.000 de soldaţi francezi sunt desfăşuraţi în Sahel în cadrul operaţiunii Barkhane, care luptă împotriva grupărilor jihadiste din regiune şi sprijină forţele ţărilor G5-Sahel (Burkina, Mali, Mauritania, Niger, Ciad).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.