X

Liderul Senatului SUA îi cere unui republican acuzat de agresiune sexuală asupra unei adolescente să se retragă

Liderul republicanilor din Camera superioară a Congresului american, influentul Mitch McConnell, l-a îndemnat luni pe candidatul din Alabama al partidului său pentru un loc în Senat să se retragă imediat din cursă în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală asupra unei adolescente minore în anul 1979, transmite AFP. 

Roy Moore, magistrat din Alabama, este candidatul republicanilor la senatorialele de la 12 decembrie. Joi, cotidianul Washington Post a publicat mărturia unei femei care a povestit că în 1979, când ea avea 14 ani, iar Roy Moore 32, acesta a dus-o la el acasă şi a mângâiat-o pe sub îmbrăcăminte. Alte trei femei au făcut cunoscut că s-au întâlnit cu el – în timp ce aveau 18 ani sau mai puţin -, fără să întreţină relaţii sexuale.

Magistratul, sprijinit de fostul consilier prezidenţial Stephen Bannon, a negat aceste acuzaţii şi a refuzat să se retragă din cursă, în pofida apelurilor mai multor senatori republicani.

Luni, Mitch McConnell a declarat că Roy Moore trebuie “să se retragă” fără condiţii, potrivit mai multor media. Vineri, el afirmase că Moore ar trebui să facă acest lucru, “dacă acuzaţiile sunt adevărate”.

Condiţionalul nu mai este de actualitate pentru liderul majorităţii. “Le cred pe femei”, a spus el.

Mai mulţi republicani ar dori să îl forţeze pe Roy Moore să îi lase locul senatorului în exerciţiu Luther Strange, care a pierdut primarele. O cale posibilă ar fi un îndemn la vot pentru Luther Strange în postura de candidat liber, alegătorii având posibilitatea să înscrie numele acestuia pe buletinul de vot (write-in) .

“Cred că Luther Strange ar fi un bun candidat write-in”, a spus duminică senatorul de Pennsylvania Pat Toomey la postul NBC.

Luni după-amiază, o altă femeie urma să participe la o conferinţă de presă la New York pentru a-l acuza pe Roy Moore de agresiune sexuală pe când era minoră.

Tags: agresiune sexualacandidat write-inLuther StrangeMitch McConnellPartidul republicanretragere din cursaRoy MooreStephen Bannon
Categorii: Știrile zilei