X

Liderul spiritual al minorităţii religioase yazidi din Irak a murit la 87 de ani

Liderul spiritual al minorităţii religioase yazidi din Irak, Baba Sheikh, a încetat din viaţă în regiunea autonomă irakiană Kurdistan, a anunţat vineri fiul acestuia, Eido Baba Sheikh, transmite dpa, potrivit agerpres.

Baba Sheikh, care avea 87 de ani, a decedat joi la un spital din capitala Kurdistanului, Erbil, a menţionat fiul său.

Citeşte şi: Donald Trump S-A INFECTAT cu COVID-19! El şi Melania intră în carantină!

“Moartea sa lasă un vid imens în comunitatea yazidi”, a declarat Eido pentru dpa, fără a preciza cauza decesului.

Potrivit portalului de ştiri kurd Rudaw, care a citat un oficial kurd, Baba Sheikh a fost internat marţi pentru probleme renale şi cardiace.

Pe numele său real Khurto Hajji Ismail, Baba Sheikh a devenit liderul spiritual yazidi în 1995.

Laureata premiului Nobel pentru Pace şi militanta yazidi Nadia Murad l-a omagiat într-un mesaj pe Twitter în care a scris că Baba Sheikh “a întruchipat valorile yazidi de înţelepciune, bunătate şi toleranţă” şi a condus această comunitate “prin puterea exemplului şi i-a tratat pe supravieţuitorii yazidi cu dragoste şi respect”.

Citeşte şi: Un distrugător american a pătruns în apele teritoriale ale Venezuelei

Yazidi, a căror religie îmbină elemente de zoroastrianism, gnostice şi islamice, au fost multă vreme persecutaţi, iar în 2014 militanţi ai mişcării Statul Islamic au masacrat mii de membri ai comunităţii, în regiunea Sinjar din nordul Irakului unde locuiau majoritatea lor.

Dacă în 2014 numărul yazidi în Irak era estimat la 550.000, din totalul de 1,5 milioane din întreaga lume, în trei ani de ocupaţie jihadistă se estimează că aproape 100.000 au părăsit această ţară, alţii refugiindu-se în Kurdistanul irakian.

Tags: Baba SheikhEido Baba SheikhErbilIrakKhurto Hajji IsmailKurdistanNadia MuradSinjarYazidi
Categorii: Sinteze