X

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii

Michail Chkhikvishvili, liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, SUA, a fost arestat la Chișinău, la începutul lunii iulie. Individul se află în custodia poliției și urmează a fi extrădat. Informațiile au fost confirmate de Diana Fetco, șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru NM, pe 17 iulie. 

Pe 16 iulie, Biroul Procurorului General al SUA pentru districtul de est din New York a anunțat că Michail Chkhikvishvili, un gerogian în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub învinuire pe patru capete de acuzare. Acesta este liderul Maniac Murder Cult (în trad.: „Cultului Maniacilor Ucigași”), cunoscut și ca MKY – un grup internațional extremist violent cu motivații rasiale și etnice, potrivit newsmaker.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Potrivit informațiilor, în iunie 2022, Chkhikvishvili s-a mutat în cartierul Brooklyn, New York, unde locuia împreună cu bunica. Din iulie 2022, acesta început să utilizeze platforme de mesagerie mobilă criptată pentru a-i încuraja pe alții să comită crime și alte acte de violență, în numele MKY. Însuși Chkhivishvili susținea că a comis infracțiuni pe bază de ură în timp ce locuia în Brooklyn.

Un angent sub acoperire al FBI, care s-a dat drept un potențial recrut al MKY, a documentat acțiunile lui Michail Chkhikvishvili. Începând din noiembrie 2023, Michail Chkhikvishvili i-ar fi cerut angetului sub acoperire să comită acte de violență în masă, cum ar fi atentate cu bombă și incendieri, vizând minoritățile rasiale și evreii, și i-ar fi furnizat planuri și instrucțiuni detaliate cu privire la modul de fabricare a bombelor și a cocteilurilor Molotov.

De asemenea, în noiembrie 2023, Chkhikvishvili a început să planifice un atac care urma să aibă loc în New York, în ajunul Anului Nou. Acesta ar fi plănuit să pună pe cineva să se costumeze în Moș Crăciun și să împartă bomboane otrăvite copiilor de la școlile evreiești din Brooklyn.

Potrivit autorităților americane, Michail Chkhikvishvili a fost arestat pe 6 iulie, la Chișinău, prin intermediul unei solicitări Interpol.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Ce spune IGP

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt IGP, Diana Fetco, a confirmat reținerea lui Chkhikvishvili.

Este vorba despre un infractor deosebit de periculos. Organele de drept și aplicare a legii din Republica Moldova, în conlucrare cu organele competente din SUA, au reținut bărbatul în Chișinău și se află acum în custodia poliției. Procedura de extrădare urmează să fie asigurată de procuratură”, a comunicat reprezentanta IGP.

Tags: chisinauDiana FetcoMichail Chkhikvishvili
Justiţie