X

Liderul unui partid sud-coreean a fost DEMIS pentru hărţuire sexuală

Liderul unui partid de stânga din Coreea de Sud, care apără egalitatea între femei şi bărbaţi, a fost demis din funcţie luni pentru hărţuirea sexuală a unei membre a partidului său, relatează AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 51 de ani, Kim Jong-Cheol (foto), preşedintele Partidului Justiţiei, a treia forţă politică în Adunarea Naţională (parlamentul) sud-coreeană, a fost demis după ce a recunoscut că a hărţuit-o pe Jang Hye-yeong, a anunţat formaţiunea într-un comunicat.

Citeşte şi: Australia aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech

Jang (33 de ani), aleasă în Adunarea Naţională anul trecut, este una dintre cele mai tinere parlamentare din corpul de deputaţi.

Cunoscută ca o militantă pentru drepturile omului, formaţiunea respectivă este iniţiatoarea unui proiect de lege antidiscriminare vizând interzicerea oricărui favoritism bazat pe sex, rasă, vârstă, orientare sexuală, handicap sau religie. Acest text nu a fost încă supus la vot.

Incidentul respectiv s-a produs după un dineu organizat în decembrie, iar Jang a sesizat imediat partidul, care a deschis o anchetă trei zile mai târziu.

‘Acesta este fără nicio îndoială un act flagrant de hărţuire’, a declarat şefa adjunctă a partidului Bae Bok-ju presei. ‘Kim a şi recunoscut toate acuzaţiile’, potrivit ei.

Societatea sud-coreeană este extrem de patriarhală şi multe victime ale hărţuirii păstrează tăcerea pentru a nu fi ostracizate.

În ultimii ani, mişcarea globală împotriva violenţei împotriva femeilor, #MeToo, a făcut să cadă multe personalităţi masculine din ţară şi în mai multe domenii.

Într-un comunicat, deputata afirmă că a simţit un ‘şoc imens şi multă suferinţă’ provocată ‘de cineva în care a avut o încredere profundă’, amintind totodată că împreună cu el a făcut campanie ‘împotriva delictelor sexuale’.

‘Am decis să fac public acest lucru şi de a-l trage la răspundere pentru că am crezut că asta mi-ar reda demnitatea şi îmi va permite să revin la o viaţă normală’, a scris ea pe reţelele de socializare.

Citeşte şi: Israelul îşi deschide ambasadă în Emiratele Arabe Unite

Kim a recunoscut că a avut ‘contacte fizice neconsimţite cu victima şi că a hărţuit-o sexual’.

‘Este o faptă ce nu are nicio scuză şi îmi pare foarte rău’, a declarat el într-un comunicat, prezentând ‘cele mai sincere scuze’.

Acest caz intervine la şase luni după ce primarul capitalei sud-coreene Seul, Park Won, s-a sinucis, fiind acuzat de hărţuire sexuală.

Tags: #metooAdunarea NaţionalăBae Bok-juCoreea de Sudhartuire sexualaJang Hye-yeongKim Jong-CheolPartidul Justiţiei
Categorii: Știrile zilei