Liderul vietnamez Nguyen Phu Trong a murit la 80 de ani

Publicat:

Liderul vietnamez Nguyen Phu Trong a murit la 80 de ani

Liderul vechi al Vietnamului, Nguyen Phu Trong, a murit, vineri, 19 iulie 2024, „după o perioadă de boală”, marcând sfârșitul unei ere politice, potrivit adevarul.ro.

Anunțul a venit la câteva zile după ce guvernul a spus că iese din viața pubică pentru a se concentra asupra sănătății sale și i-a predat sarcinile președintelui To Lam, potrivit BBC.


În calitate de secretar general al Partidului Comunist din Vietnam, aflat la guvernare, din 2011, Trong a fost văzut drept unul dintre cei mai puternici lideri ai țării din ultimele decenii.

Pe lângă faptul că a supravegheat creșterea supraalimentată a economiei Vietnamului, liderul de 80 de ani era cunoscut pentru campania sa anticorupție.

Moartea lui Trong vine într-un moment de turbulențe politice pentru conducerea comunistă din Vietnam. În ultimele luni, trei lideri de top au demisionat în urma unor acuzații de corupție.

Potrivit unei declarații oficiale publicate vineri, liderul Trong a murit „din cauza bătrâneții și a unei boli grave”.

Recent, guvernul i-a acordat dlui Trong Steaua de Aur, cea mai înaltă onoare acordată în Vietnam, pentru contribuțiile pentru partid și pentru țară. El a fost cel care, la sfârșitul lunii iunie, l-a întâmpinat pe președintele rus Vladimir Putin care a făcut o vizită de stat în Vietnam.

Observatorii spun că Nguyen Phu Trong lasă în urmă o moștenire profundă, dar incompletă. După ce a ajuns la putere în 2011, a rămas secretar general timp de trei mandate. În această perioadă a acționat și ca președinte, din 2018 până în 2021.

PIB-ul țării pe cap de locuitor s-a dublat și Vietnamul a încheiat o serie de acorduri de liber schimb cu vecinii din vest și din Asia.

Trong a cultivat relații bune și cu lideri americani precum Donald Trump, care l-a vizitat ​​în 2019.

A fost un ideolog de carieră de-a lungul vieții… a fost un credincios adevărat și cred că de aceea, într-un fel, relațiile dintre Vietnam și China au devenit atât de strânse”, a spus Zachary M Abuza, profesor și expert în Asia de Sud-Est la Colegiul Național de Război din Washington DC.

El a crezut întotdeauna în a face partidul curat și relevant, astfel încât partidul să poată trăi cu țara încă 1.000 de ani”, spunea el.

În timpul guvernării sale, Vietnamul a continuat să-și întărească controlul asupra drepturilor omului și a libertății de exprimare. A închis sau a deportat zeci de dizidenți, activiști și bloggeri și a adoptat legi draconice care limitează presa și internetul.

Moartea sa și problema succesiunii pe care o pune, aruncă Vietnamul într-o nebuloasă, deocamdată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va fi vremea în weekend. Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică

Cum va fi vremea în weekend. Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică Vremea va fi relativ frumoasă în acest weekend, fără precipitații esențiale, anunță meteorologii....

Târguri cu mărfuri ale producătorilor autohtoni vor fi organizate în weekend în capitală. Care sunt adresele

Târguri cu mărfuri ale producătorilor autohtoni vor fi organizate în weekend în capitală. Care sunt adresele Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul: 20 -...

O pană informatică uriaşă mondială paralizează numeroase întreprinderi în întreaga lume

O pană informatică uriaşă mondială paralizează numeroase întreprinderi în întreaga lume O pană informatică paraliza vineri numeroase întreprinderi în întreaga lume, iar gigantul american al...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anunțat data audierilor privind sancțiunile impuse lui Ilan Șor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anunțat data audierilor privind sancțiunile impuse lui Ilan Șor Anul trecut, reprezentanții legali ai lui Ilan Șor au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.