X

Liga Arabă critică SUA: Suspendarea ajutorului pentru palestinieni ‘urmăreşte LICHIDAREA chestiunii refugiaţilor’

Suspendarea parţială a unor fonduri americane ale agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni “urmăreşte lichidarea chestiunii (acestor) refugiaţi”, a afirmat miercuri secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Departamentul de Stat american a anunţat marţi suspendarea până la noi ordine a transferului a 65 de milioane de dolari către UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, din cele 125 de milioane reprezentând contribuţia voluntară a Washingtonului prevăzută pentru agenţie.

Citeşte şi: Un fost agent CIA a fost arestat pentru păstrarea de documente ULTRAsecrete

“Această decizie afectează educaţia şi sănătatea palestinienilor şi urmăreşte lichidarea chestiunii refugiaţilor”, a declarat Aboul Gheit într-o conferinţă privind Ierusalimul, organizată de Al Azhar, marea instituţie a islamului sunnit cu sediul la Cairo.

Potrivit lui Aboul Gheit, blocarea finanţării americane nu poate fi separată de poziţia preşedintelui american Donald Trump, care a recunoscut luna trecută Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Acest anunţ a fost denunţat de palestinieni şi de o mare majoritate a comunităţii internaţionale printr-un vot în cadrul Adunării Generale a ONU.

Prezent la conferinţa de miercuri, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu a vorbit despre chestiunea legată de UNRWA.

El şi-a reiterat totuşi refuzul de a trata cu administraţia Trump ca un mediator între palestinieni şi Israel, din cauza poziţiei americane privind Ierusalimul.

Citeşte şi: Un preot pedofil rus, condamnat la 14 ani de închisoare într-un lagăr din Siberia

UNRWA a fost lansată după războiul care a dus la crearea statului Israel în 1948 şi părăsirea de către a 700.000 de palestinieni a domiciliilor lor, majoritatea fugind în ţările vecine.

Ea furnizează un ajutor – educaţional, sanitar şi financiar – unei mari părţi dintre palestinieni şi urmaşilor lor, adică peste cinci milioane de persoane care trăiesc în cea mai mare parte în Fâşia Gaza, Cisiordania, Iordania şi Liban.

Tags: Ahmed Aboul GheitAl-AzharCairocisiordaniafasia gazaiordaniaLibanLiga ArabăMahmoud AbbasONUUNRWA
Categorii: Sinteze