X

Liga Arabă se va reuni luni de urgenţă pentru a dezbate noua privind coloniile israeliene din Cisiordania

O reuniune de urgenţă va avea loc luni la Liga Arabă cu privire la anunţul SUA de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania ocupată, a anunţat miercuri organizaţie panarabă, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit lui Hossam Zaki, secretarul general adjunct al acestei instituţii cu sediul la Cairo, mai multe ţări arabe au susţinut cererea pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă la nivel ministerial formulată marţi de Autoritatea Palestiniană.

Citește și : Putin, despre apelurile de a renunţa la gaz: ‘ O idee absolut bizară’

Reprezentantul permanent al Autorităţii Palestiniene la Liga Arabă a calificat marţi drept “ilegală” noua poziţie a SUA.

După recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a suveranităţii statului israelian asupra Înălţimilor Golan siriene, aceasta a fost o nouă decizie surprinzătoare a administraţiei lui Donald Trump în ruptură cu tradiţia diplomatică americană.

La rândul său, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a estimat marţi că decizia Washingtonului “compromite orice pace corectă fondată pe sfârşitul ocupaţiei”.

Citește și : Dmitri Medvedev: Moscova vrea ‘să recupereze oportunităţile ratate’ în relaţiile cu Chişinăul

Mike Pompeo a anunţat luni că Statele Unite nu mai consideră că statutul coloniilor israeliene din Cisiordania contravine dreptului internaţional.

Coloniile implantate în teritoriile palestiniene, ocupate de Israel începând cu 1967, sunt considerate ilegale de ONU, iar pentru o mare parte a comunităţii internaţionale ele reprezintă un obstacol major în calea păcii.

Tags: Autoritatea PalestinianăcisiordaniacoloniiHossam ZakiLiga ArabăSUA
Categorii: Sinteze