X

Liga, partidul cel mai populist și cel mai important în Europa, afirmă Salvini la adunare anuală

Adunarea anuală a Ligii, care are loc duminică la Pontida, în nordul Italiei, are un gust aparte pentru simpatizanţi de această dată, unde liderul suveranist Matteo Salvini nu a mai venit ca opozant, ci ca ministrul cu cea mai mare expunere din Guvernul populist şi de extremă dreapta al ţării, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Pe bătăliile locurilor de muncă şi securităţii vreau să le port la nivel internaţional (…). Aşa că voi face turul capitalelor, nu doar europene, pentru a crea o alternativă la această Europă fondată pe exploatare, finanţe şi imigraţie în masă”, a declarat pentru presă Matteo Salvini, în vârstă de 45 de ani, la sosirea la Pontida, către ora locală 10.00 (11.00, ora României), purtând un tricou albastru.

Citește și : Trei bărbaţi au fost decapitați, iar o şcoală a fost incendiată în estul Afganistanului

”Liga este partidul cel mai populist, un termen care pentru mine este un compliment, cel mai important în Europa. Alţii sunt pe cale să crească, iar alegerile europene de anul viitor vor fi un referendum între elită, lumea financiară, şi cea a muncii reale, între o Europă fără frontiere cu o imigraţie în masă şi o Europă care îşi protejează cetăţenii”, a adăugat el.

Salvini s-a adresat mulţimii de pe o scenă, la Pontida, între sloganuri precum ”Bunul simţ la guvernare” şi ”Italienii mai întâi” – leitmotivul liderului Ligii.

Aproximativ 50.000 de persoane, din întreaga Italie, erau aşteptate la această mare sărbătoare, un eveniment central în ”liturghia” mişcării de extremă dreapta, întrucât la Pontida, în apropiere de Bergamo, s-ar fi născut, în 1167, Liga lombardă, alianţa oraşelor din nord împotriva împăratului Frederic Barbarossa.

Matteo Salvini – aflat într-o poziţie consolidată prin dublul portofoliu de vicepremier şi de ministru de Interne, al cărui titular este de o lună – a reuşit să impună tema migranţilor – calul de bătaie al Ligii – pe agenda europeană şi să interzică accesul în porturile italiene ONG-urilor care operează pe Marea Mediterană.

Această decizie se află la baza unei crize diplomatice cu Franţa, care a acuzat Italia de ”cinism” şi ”iresponsabilitate”, iar Salvini i-a replicat că italienii n-au de primit lecţii de la o ţară care nu şi-a respectat angajamentele în domeniul primirii migranţilor.

CREŞTERE ÎN SONDAJE

Relaţiile au părut să se încălzească în ultimele zile între cei doi vecini, în urma unor întâlniri între şeful Guvernului italian Giuseppe Conte şi preşedintele francez Emmanuel Macron, însă Matteo Salvini nu schimbă tonul.

Prin stilul său fără nuanţe, Salvini a reafirmat vineri că ”ONG-urile vor vedea Italia numai în cărţi poştale vara asta” şi l-a sfătuit pe Macron ”se se spele la gură, pentru că Italia a făcut mult mai mult decât francezii, care continuă să respingă persoane la Vintimille”, la frontiera franco-italiană.

Aceasta este o linie dură care pare să-i reuşească, potrivit sondajelor, între care unul, realizat la jumătatea lui iunie de Ipsos, arată că o majoritate (59%) a italienilor îi aprobă alegerile în domeniul migraţiei.

Citește și : Donald Trump cere Arabiei Saudite să crească producția de petrol până la două milioane de barili/zi pentru a stabiliza prețurile

Este vorba despre o susţinere largă, de care Liga – aliata Rassemblement National (RN, extremă dreapta) a lui Marine Le Pen din Franţa – profită în urma venirii la putere prin alegerile legislative de la 4 martie, cu 17% din voturile exprimate, al treilea scor în scrutin.

Ea era creditată sâmbătă cu 31,2% din intenţiile de vot, ceea ce face din mişcarea eurosceptică primul partid din Italia.

Partidul îşi devansează astfel aliatul din coaliţia guvernamentală, Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), care a obţinut victoria în alegeri şi care se menţine la un scor stabil de 30%.

”MIŞCAREA LIGII”

”Acesta este momentul Ligii, iar forţa sa depinde mai ales de solida continuitate a strategiei de comunicare a lui Matteo Salvini din campania electorală, o strategie bazată pe o alegere precisă a temelor sensibile – migranţi, responsabilitate în Europa – dar şi pe tonuri agresive faţă de lideri politici, cu Macron în frunte”, scria sâmbătă Corriere della Sera, care a publicat această anchetă.

În pofida faptului că este marele învingător în alegerile legislative, Luigi Di Maio, liderul M5S, devenit şi el vicepremier şi ministru al Muncii, a fost eclipsat de către aliatul său din Ligă, temele sociale purtate de M5S – precum venitul cetăţeniei – fiind până acum împinse în planul doi.

Citește și : Cehia: Partidul Comunist şi-a confirmat sprijinul pentru noul guvern de coaliţie condus de premierul Andrej Babis

Ajuns la conducerea Ligii în 2013, Matteo Salvini a preluat un partid secesionist aflat pe marginea prăpastiei – era creditat cu 4% din voturi – şi l-a transformat într-o formaţiune naţionalistă cu vântul în pupă, obţinând voturi în nord, fieful său istoric, dar şi în sudul peninsulei.

Tags: frontiereimigratieLigapartidpopulistSalvini
Categorii: Diaspora