X

Lilian Carp explică eșecul PAS la alegerile locale

Lilian Carp explică eșecul PAS la alegerile locale

Fostul aspirant al Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al Chișinăului, deputatul Lilian Carp, spune că unul dintre motivele pentru care partidul de la guvernare a pierdut Capitala este înaintarea întârziată a candidatului.

Citeşte şi: În România un partid antiucrainean devine tot mai puternic – Stiripesurse.md

Lilian Carp, care la alegerile locale din 5 noiembrie a pierdut în fața actualului primar, Ion Ceban, afirmă că PAS s-ar fi concentrat mai mult în ultimii ani pe gestionarea crizelor, iar dacă PAS ar fi fost mai vocal pe perioada acestor patru ani de guvernare locală, lumea ar fi cunoscut toate încălcările din mandatul lui Ceban, transmite europalibera.org.

Deputatul s-a arătat convins că, dacă ar fi început cu un an mai devreme campania de promovare pentru conducerea Capitalei, atunci el ar fi avut o șansă de a câștiga Primăria Chișinău.

Lilian Carp explică eșecul PAS la alegerile locale

El mai crede că, dacă la Chișinău ar fi existat și concurenți electorali care să ia zece procente din votul cetățenilor, s-ar fi consolidat premisele pentru al doilea tur în Capitală.

„Dacă luăm toate alegerile locale din municipiu, în Chișinău întotdeauna existau doi candidați care aveau peste 25-27%, așa și ceilalți mergeau din urmă cu 10-15% chiar. În aceste alegeri nu am avut al treilea candidat sau al patrulea, care s-ar fi apropiat de 10% și să avem turul doi”, încearcă să explice Carp.

„Cooperare nu va fi”

La alegeri locale din Chișinău, Ion Ceban a câștigat un nou mandat din primul tur al alegerilor, cu un scor de 50,62%, urmat la o distanță de peste 20 de procente de contracandidatul său de la PAS, Lilian Carp, care a obținut 28,23% din sufragii.

Lilian Carp explică eșecul PAS la alegerile locale

Și în Consiliul Municipal, PAS a ajuns pe locul doi, după partidul nou-format al lui Ceban, Mișcarea Alternativa Națională. Nici o formațiune politică nu deține majoritatea în Consiliul Municipal Chișinău, însă Carp spune că nu va exista colaborare între cele două partide.

„Colaborare nu va fi, noi o să declarăm în aceste zile că vom fi într-o opoziție cu actualul primar de Chișinău, în Consiliul Municipal ne vom axa pe rezolvarea problemelor majore din municipiul Chișinău, precum sunt curțile de blocuri, transportul public, să nu admitem votarea Planului urbanistic zonal cu încălcări”, mai spune fruntașul PAS.

Se vor uni partidele proeuropene la următoarele alegeri?

La scară națională, partidul de la guvernare a obținut cele mai multe voturi pentru consilii în 19 dintre cele 32 de raioane, dar asta nu înseamnă neapărat că va face parte dintr-o majoritate. Negocierile pentru formarea unor coaliții abia urmează.

După alegeri, analistul politic Anatol Țăranu spunea că rezultatele PAS în recentul scrutin ar putea sugera că acesta pierde teren la nivel local, iar scorul la alegeri pentru întreaga partidă proeuropeană a fost sub unele așteptări, ceea ce ar sugera nevoia unei coalizări a partidelor proeuropene la următoarele alegeri: prezidențiale și parlamentare.

Lilian Carp explică eșecul PAS la alegerile locale

Lilian Carp spune că a trecut prea puțin timp de la primul tur al scrutinului local pentru a se discuta despre o coalizare a formațiunilor politice declarate proeuropene.

„În alegerile locale, fiecare partid încearcă să-și promoveze oamenii în aceste alegeri și, totodată, să-și încerce norocul să crească lideri de partid pentru a putea crește partidul în eventuale alegeri parlamentare. Dar discuții au fost, cel puțin, pe platforma instituției prezidențiale, s-a discutat despre faptul că partidele proeuropene trebuie să aibă o agenda comună despre integrarea europeană”, mai spune deputatul PAS.

Pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegerile locale generale.

După ce secțiile de votare au fost închise, observatorii Promo-LEX au înregistrat mai multe încălcări la secțiile de votare din țară.

Lilian Carp explică eșecul PAS la alegerile locale

Potrivit rezultatelor preliminare, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a câștigat alegerile din municipiul Chișinău din primul tur.

În 11 orașe din nordul Republicii Moldova primarul a fost ales din primul tur.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, rata reală de participare la vot a alegătorilor din Moldova a fost de 58,3%. Această rată a fost stabilită în baza prezenței la vot și a numărului de alegători reali aflați în Republica Moldova.

Partidul Acțiune și Solidaritate s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru consiliile raionale în 19 raioane ale R. Moldova.

Tags: Acţiune şi Solidaritate (PAS)alegerichisinauLilian Carp
Categorii: PoliticăȘtirile zilei