X

Lipsa cadrelor didactice se resimte tot mai tare în R.M. La facultatea de Fizică a USM sunt doar 12 studenți

Lipsa cadrelor didactice se resimte tot mai tare în R.M. La facultatea de Fizică a USM sunt doar 12 studenți

La Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Moldova, singura din țară, sunt doar 12 studenți. Asta în timp ce în școli nu ajung profesori de fizică E un cerc închis: tinerii nu aleg specializarea pentru că nu au învață fizica la școală, iar universitatea nu poate livra suficienți profesori.

„Fizica mi-a plăcut din școală, când am început să învățăm atomul. Ideea că oamenii au luat toată natura și au transformat-o în numere și în formule matematice în care se poate de presupus absolut totul.

După ce voi absolvi facultatea voi merge în domeniul științei sau IT. Toți vânează bani, dar unii ca noi se gonesc după știință”, a spus un student pentru Europa Liberă.

Unul dintre cei puțin profesori care predau materia susține că tinerii sunt prea puțin informați despre domeniu.

„Motivul este lipsa informării, în sens ce este fizica și unde se utilizează ea, în ce fel de domenii și unde se aplică cunoștințele.

Citește și: A încercat să introducă în țară articole vestimentare în cantități comerciale, făra a le declara organului vamal

Absolvenții noștri pot lucra în foarte multe instituții din R. Moldova, în companii private sau în IT”, a spus profesorul.

Decanul facultății, Lilia Dimitrolo spune că este necesar de promovat disciplina încă din școli.

„La moment se simte necesitatea stringentă de cadre didactice și anume de profesori de fizică. Problema este gravă, dar cel puțin cei din România își acoperă locurile la facultățile cu profil real cu studenții basarabeni, iar ai lor pleacă în altă țări la studii”, a spus decanul.

Tags: cadre didacticefizicaprofesori
Social