X

Lista candidaților PAS care ar mai putea să fie deputați

Obținând 63 de mandate la alegerile parlamentare din anul 2021, timp de doi ani și două luni, scaunele de deputat ale mai multor candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au trecut de la o persoană la alta.

Mai exact, din cauza numirii deputaților inițiali în alte funcții, în special la Guvern, în parlament din partea formațiunii de guvernare au fost schimbați 14 deputați și deputate.

Citeşte şi: O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

De unde se iau deputații „noi”?

Mulți dintre voi și-ar putea da întrebarea: „De unde se iau deputații «noi»?”.

Pentru a răspunde la ea, va trebui să ne întoarcem în anul 2021, înainte de alegerile parlamentare, atunci când fiecare partid care urma să participe la alegeri își crea propria listă electorală.

În cazul alegerilor parlamentare și al celor prezidențiale, procedura de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. (Art. 63 (1), Legea nr. 5/2006).

Lista nu trebuie să includă mai puțin de 51 de persoane și mai mult de 111 persoane. De asemenea, partidele politice sunt obligate să contribuie la asigurarea egalității de drepturi și de șanse între membrii săi femei și bărbați, respectând o cotă minimă de reprezentare de 40 % pentru ambele sexe. (Art. 7 (2/b), Legea nr. 5/2006)

După alegeri, în dependență de voturile primite, candidații din listele partidelor ce au reușit a trece pragul electoral – în ordine crescătoare – ajung deputați în parlament.

Lista supleantă

În anul 2021, lista finală a candidaților PAS pentru alegerile parlamentare era formată din 98 de persoane, 63 dintre care au devenit deputați sau deputate. Dar ce se întâmplă cu cei 35 rămași? Ei urmează să treacă pe lista supleantă a partidului și să ocupe fotoliul de deputat atunci când un loc în parlament, din partea fracțiunii lor, se va elibera.

Dacă revenim la titlul acestui articol, pe lista supleantă a deputaților PAS ar fi trebuit să mai rămână încă 35 de persoane, dintre care îi vom scădea pe cei 14 deja prezenți în parlament și încă o persoană, mai exact numărul 72 în listă, care a refuzat să fie deputată.

În total, avem un număr de 20 de potențiali deputați pe care îi puteți găsi și în lista de mai jos. Ce se întâmplă atunci când lista supleantă se încheie?

Ce se întâmplă atunci când lista supleantă se încheie?

Citește și : Starea de urgență ar putea fi pusă pe pauză în toamnă

Teoretic vorbind, la un moment dat, lista candidaților supleanți se poate încheia. Ce urmează atunci? Potrivit legii, următorul deputat în parlament va veni din lista supleantă a altui partid.

Mandatele de deputat rămase se redistribuie celorlalte partide politice sau blocuri electorale în modul stabilit la art. 123 alin. (1). La fel se va proceda în cazul vacanței ulterioare a mandatelor de deputat dacă concurentul electoral nu are candidați supleanți sau dacă devine vacant mandatul de deputat obținut de un candidat independent. (Art. 124 (4), Legea nr. 5/2006)

Tags: candidaţideputatPAS
Categorii: Politică