Lituania se blindează în faţa Rusiei şi umple ‘golul’ lăsat de NATO pe flancul estic

Publicat:

Ministrul lituanian al apărării Raimundas Karoblis a anunţat joi că a semnat un acord ‘istoric’ cu Norvegia pentru achiziţionarea de sisteme de rachete de apărare antiaeriană pentru a umple ‘golul’ de pe flancul estic al NATO, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sistemele de apărare aeriană cu rază medie de acţiune NASAMS, dezvoltate de grupul norvegian Kongsberg, reprezintă primul scut de acest gen din ţările baltice şi vor costa 110 milioane de euro.


‘Nu este un secret că am avut până în prezent deficienţe în apărarea aeriană, este o pagină nouă în acest domeniu’, a declarat ministrul norvegian al apărării Raimundas Karoblis.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Potrivit acestuia, sistemul va fi pe deplin operaţional în termen de trei ani.

‘Acest nou sistem dispune de un element foarte important de descurajare, ceea ce înseamnă că nici un agresor nu va putea să se simtă în siguranţă’, a spus Karoblis.

Lituania şi statele baltice vecine, Letonia şi Estonia, şi-au consolidat capacitatea de apărare după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia şi ca urmare a conflictului din estul Ucrainei.

Potrivit experţilor locali, forţele baltice ar fi incapabile să reziste unui atac la scară largă al forţelor ruse, însă capacitatea lor de a rezista până când NATO va putea lansa un răspuns mai amplu este decisivă.

De la începutul anului, NATO a desfăşurat o mie de soldaţi în fiecare dintre cele trei state baltice şi în Polonia. Statele Unite au trimis temporar o baterie de rachete Patriot în timpul unui exerciţiu militar în Lituania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.