Lituania cere Statelor Unite să trimită mai mulţi militari în ţările baltice

Publicat:

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a cerut sâmbătă întărirea securităţii ţărilor baltice prin prezenţa unui efectiv mai mare de militari americani, în contextul îngrijorărilor provocate de posibila invazie rusă în Ucraina, transmite Reuters, potrivit agerpres

“Concentrarea militară rusă la frontiera de est a NATO modifică situaţia de securitate”, a apreciat Nauseda după ce l-a primit la Vilnius pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin. “Este de o importanţă critică întărirea securităţii regionale cu trupe suplimentare din Statele Unite şi accelerarea cooperării în domeniul achiziţiilor militare”, a adăugat şeful statului.


Citește și: Rusia a transferat 10 bombardiere din Crimeea către baze aeriene de rezervă

Din 2019, SUA au desfăşurat prin rotaţie circa 500 de militari şi diferite echipamente în Lituania, iar preşedintele acestei ţări a cerut acum ca această desfăşurare să fie permanentă.

Nauseda declarase deja că se teme că Europa este “la un pas de război”.

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a afirmat că guvernul ţării sale este convins că trupele ruse care efectuează în prezent exerciţii în Belarus vor rămâne acolo mai mult decât era programat iniţial. Ea a declarat presei că “putem spune cu mare siguranţă că nu vom vedea trupele (ruse – n. red.) retrase rapid, dacă se vor retrage”.

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care urma să se întâlnească sâmbătă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, anunţase deja că militarii ruşi pot rămâne în ţara sa atâta timp cât este nevoie.

Simonyte a apreciat că prelungirea prezenţei trupelor ruse va pune presiune asupra aşa-numitului coridor Suwalki, fâşia îngustă de teren dintre Belarus şi enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică – singura legătură terestră între cele trei ţări baltice şi restul Uniunii Europene. “Trebuie să ne adaptăm corespunzător astfel încât coridorul Suwalki şi statele baltice să fie apărate”, a avertizat ea.

Citește și: Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

La Vilnius, Austin a apreciat rezistenţa Lituaniei în faţa presiunii ruse şi a remarcat şi presiunea Chinei asupra guvernului de la Vilnius. Beijingul a redus comerţul bilateral ca reacţie la recunoaşterea de către partea lituaniană a Taiwanului. “Ştiu că fac această vizită într-un moment în care Lituania este sub o presiune fantastică din toate părţile”, i-a spus oficialul american preşedintelui Nauseda.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.