Lituania critică dur Republica Moldova: Trebuie o luptă mai dură împotriva corupției

Publicat:

Guvernările declarate proeuropene ale Republicii Moldova au umbrit procesul de integrare europeană, prin faptul că au permis delapidarea unui miliard de dolari şi alte fapte de corupţie, a declarat ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, informează joi Radio Chişinău. 

Într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău alături de ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, şeful diplomaţiei lituaniene şi-a exprimat de asemenea nemulţumirea în legătură cu faptul că autorităţile moldovene nu au ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneţia atunci când au schimbat sistemul electoral. El a subliniat că va fi monitorizat modul de implementare a noii legislaţii electorale moldoveneşti.


Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, Linas Linkevicius nu a ezitat să critice autorităţile moldovene, pe care le-a îndemnat să depună mai multe eforturi în lupta reală împotriva corupţiei, pentru asigurarea independenţei reale a sistemului de justiţie, dar şi a mass-media.

‘Ne amintim că acum câţiva ani, forţele politice care se declarau proeuropene au tolerat sau au facilitat furtul unui miliard din buget, dar şi alte acte de corupţie, ceea ce a făcut să planeze o umbră asupra integrării europene. Uniunea Europeană şi Lituania, de asemenea, nu vor mai tolera asemenea cazuri de corupţie şi crime financiare’, a declarat Linkevicius.

Întrebat despre iniţiativa Partidului Democrat (PDM), aflat la guvernare, de a stipula în textul Constituţiei integrarea europeană drept orientare strategică a Republicii Moldova, ministrul lituanian a subliniat că UE va judeca doar după fapte, nu după declaraţii.

‘Vom susţine tot ce este proeuropean, tot ce apropie Republica Moldova de Europa, dar vom trage concluziile în funcţie de cum vor evolua lucrurile, de activităţile reale, de reformele adevărate. Asta e mai important’, a atenţionat şeful diplomaţiei lituaniene.

La rândul său, Andrei Galbur a subliniat că stipularea în Constituţie a vectorului proeuropean de dezvoltare ar fi o garanţie a păstrării acestuia, indiferent de schimbarea guvernărilor. ‘O asemenea modificare a Constituţiei va aduce o valoare adăugată procesului de integrare europeană. Ţine de decizia Republicii Moldova de a opera asemenea modificări’, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.