X

Lituania : dezacordurile dintre unele state membre din estul şi vestul Uniunii Europene ajută Rusia

Lituania consideră că dezacordurile dintre unele state membre din estul şi vestul Uniunii Europene asupra unor teme precum migraţia reprezintă o ameninţare pentru blocul comunitar, într-o perioadă în care agresivitatea militară a Rusiei este în creştere, transmite agerpres .

Fricţiunile dintre foste ţări comuniste din estul Europei şi state bogate din Vest au sporit mai ales după criza migraţionistă din 2015 şi decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană.

Citiți și : Russia Today are termen de 4 zile să se înregistreze în SUA ca ‘agent străin’

Politicieni naţionalişti din Polonia şi Ungaria s-au pronunţat pentru o reformă radicală a UE prin care statele membre să recapete puteri în dauna birocraţiei de la Bruxelles şi au refuzat să participe la eforturile de redistribuire, între toate ţările UE, a migranţilor proveniţi din Orientul Mijlociu.

”Cred că acesta este un motiv de îngrijorare”, a declarat ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului pentru politică externă, desfăşurată joi la Castelul Regal din Varşovia.

”Ne-ar plăcea să vedem mai multă coeziune. Ştiu cine este în câştig – aceia cărora nu le convine coeziunea noastră”, a spus Linkevicius, precizând apoi că se referă la Rusia.

Lituania şi Polonia au fost în special îngrijorate de măsurile adoptate de Rusia începând cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

NATO încearcă să dea noi asigurări ţărilor sale membre din regiune prin trimiterea de trupe în statele baltice, în Polonia şi în zona Mării Negre, crearea unei reţele de avanposturi aliate, desfăşurarea mai multor exerciţii comune şi pregătirea unei forţe de reacţie rapidă.

Unii diplomaţi occidentali au exprimat temeri că părţi din ţările baltice, unde trăiesc minorităţi ruse semnificative, ar putea fi anexate de Rusia, la fel cum aceasta a acţionat în cazul Crimeei.

Linas Linkevicius a subliniat că esenţiale sunt bunele relaţii cu Germania şi Franţa în interiorul UE, ca urmare a capacităţii lor de a ajuta din punct de vedere militar.

Legăturile dintre Varşovia, pe de o parte, şi Paris şi Berlin, pe de altă parte, s-au deteriorat în special după 2015, când în Polonia a venit la guvernare Partidul Lege şi Justiţie, principalele subiecte asupra cărora există divergenţe cu Vestul fiind achiziţiile militare şi regulile de funcţionare a pieţei unice europene.

Tags: blocul comunitarcrimeeaLituaniamarea britaniemigraţiaNATOPoloniarusiaUE
Categorii: Diaspora