Lituania doreşte ca Bruxellesul să impună sancţiuni împotriva belaruşilor care îi ajută pe migranţi să treacă graniţa în UE

Publicat:

Lituania a propus ca Uniunea Europeană (UE) să instituie sancţiuni împotriva companiilor şi cetăţenilor belaruşi care, potrivit Vilniusului, îi ajută pe migranţi să treacă graniţa în ţări-membre ale UE, a anunţat marţi ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Lituania, Polonia şi Letonia, state de frontieră ale UE, au raportat o creştere a numărului de migranţi, mulţi din Irak şi Afganistan, care încearcă să treacă frontierele lor dinspre Belarus.


Citește și : Încărcătura virală provocată de varianta Delta este de 300 de ori mai mare faţă de varianta iniţială

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că nu va mai primi înapoi migranţi după ce UE a impus sancţiuni ca urmare a alegerilor prezidenţiale contestate de anul trecut şi represaliile care le-au urmat împotriva protestatarilor şi disidenţilor.

“Trebuie să trimitem un semnal foarte clar nu doar către Belarus, ci către fiecare dictator care ar dori să folosească un astfel de instrument împotriva UE sau a unuia dintre membrii săi, că el nu doar va eşua, ci va primi şi o ripostă”, a spus Landsbergis într-o conferinţă de presă din oraşul de frontieră Medininkai. “Sancţiunile sunt o astfel de ripostă a noastră”, a subliniat el.

Gabrielius Landsbergis a adăugat că executivul său a prezentat Serviciului European de Acţiune Externă al UE o listă cu cetăţeni şi companii din Belarus pe care îi consideră responsabili pentru creşterea numărului sosirilor de migranţi.

Ministrul afacerilor externe austriac Alexander Schallenberg şi-a exprimat susţinerea pentru propunerea Lituaniei, subliniind, în aceeaşi conferinţă de presă, că “cei responsabili trebuie să se confrunte cu sancţiuni ferme”.

Guvernul lituanian a anunţat luni că va finaliza până în septembrie 2022 construcţia unui gard de sârmă ghimpată lung de 508 kilometri la frontiera sa cu Belarus, la un cost de până la 152 de milioane de euro.

Citește și : Fostul preşedinte al Ciadului, Hissene Habré, a murit într-o închisoare din Senegal

Oficiali din Polonia şi Letonia au pledat de asemenea pentru construirea unor împrejmuiri similare de-a lungul frontierelor lor cu fosta republică sovietică.

Bruxellesul estimează că acest aflux de migranţi este dirijat în mod deliberat de Minsk, ca represalii la sancţiunile europene, iar Polonia îl califică drept “atac hibrid” împotriva UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.