Lituania: Funeraliile naționale ale eroului gherilei antisovietice, Adolfas Ramanauskas

Publicat:

La peste 60 de ani de la execuţia lui, eroul gherilei lituaniene antisovietice, Adolfas Ramanauskas, a avut dreptul sâmbătă la funeralii naţionale, “o zi de dreptate istorică”, potrivit afirmaţiei premierului Saulius Skvernelis, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La câteva luni după identificarea celui supranumit Vanagas (Şoimul), mii de lituanieni au fost prezenţi pe străzile însorite ale capitalei Vilnius pentru a-şi lua rămas bun de la liderul mişcării de rezistenţă faţă de ocupaţia sovietică din anii 1944-1953.


Citește și : Consiliul yazidiţilor din Germania: Există încă aproximativ o mie de femei în mâinile ISIS

“O persoană atât de periculoasă pentru sistemul (comunist) încât au încercat nu doar să îl distrugă, pe el şi familia lui, dar şi să-i ascundă identitatea. Nu au reuşit”, a declarat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în timp ce sicriul, învelit în drapelul naţional, era coborât în mormânt.

Aceste funeralii naţionale marchează o zi de “dreptate istorică”, a afirmat la rândul său premierul Saulius Skvernelis.

Mişcarea de rezistenţă din Lituania a apărut în 1944 ca reacţie la teroarea sovietică, execuţii, deportările în Siberia şi înrolarea cu forţa a bărbaţilor în Armata Roşie.

Vanagas, profesor înainte de război, i s-a alăturat în anul următor.

Susţinută pe larg în mediul rural, în rândurile rezistenţei au fost iniţial 20.000 de membri, dar, spre 1952, mai erau numai câteva sute de membri activi.

După ce s-a ascuns mai mulţi ani, Vanagas a fost arestat în 1956, torturat şi apoi executat în anul următor, iar corpul său a fost aruncat într-o groapă comună ca persoană neidentificată.

Arheologii lituanieni au obţinut abia anul trecut o indicaţie care i-a condus spre un mormânt al luptătorilor executaţi pentru “crime politice”. În iunie, un test ADN a permis identificarea resturilor ca fiind ale lui Vanagas.

Citește și : Fostul cancelar austriac Christian Kern se retrage din viaţa politică

“Voi avea de acum un mormânt la care voi putea merge dacă voi dori să petrec câteva momente cu el”, a declarat la televiziunea naţională fiica fostului luptător al rezistenţei, Auksute Ramanuskaite Skokauskiene.

Lituania şi-a proclamat independenţa faţă de URSS în 1990, iar relaţiile sale cu Moscova rămân tensionate, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.