Lituania: Mass-media online și Ministerul Apărării au semnat un protocol pentru securitatea cibernetică

Publicat:

Principalele mass-media online lituaniene au încheiat marţi un acord cu Ministerul Apărării al acestei ţări pentru cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, pe fondul temerilor privind ingerinţa Rusiei odată cu apropierea alegerilor de anul viitor, au anunţat autorităţile de la Vilnius, informează AFP, potrivit agerpres.

Acordul prevede ca reprezentanţi ai mass-media să participe la reuniuni ale Consiliului Naţional pentru Securitate Cibernetică.


Citește și: Demisie surprinzătoare în guvernul francez. Unul dintre cei mai populari miniștri a renunțat la funcție

“Vom cunoaşte infrastructura voastră (a reţelelor), vom pune în funcţiune bune practici şi vom pregăti un plan pentru a reacţiona la o situaţie sau la alta”, a explicat ministrul-adjunct al apărării Edvinas Kerza pentru jurnalişti, în timpul ceremoniei de semnare a acordului.

Scopul este de a face faţă unor eventuale atacuri cibernetice, susceptibile să stârnească “un mare haos în societate şi în aparatul de stat”, potrivit ministrului lituanian al apărării, Raimundas Karoblis.

Potrivit serviciilor de informaţii lituaniene, majoritatea atacurilor cibernetice vin dinspre Rusia. Agenţia Naţională de Informaţii a atenţionat în martie că “hackeri ruşi vor recurge probabil la instrumente online pentru a influenţa viitoarele alegeri din 2019 în Lituania”.

Alegeri prezidenţiale, locale şi europene urmează să aibă loc anul viitor în micul stat baltic, fostă republică sovietică astăzi membră a Uniunii Europene şi NATO.

Citește și: În sfârșit, s-a aflat unde și cu cine și-a petrecut Vladimir Putin vacanța de vară

Mass-media online au fost scoase uneori din funcţiune în ultimii ani, în urma unor atacuri informatice DDoS, care constau în indisponibilizarea serverelor prin supraîncărcarea lor cu cereri simultane.

Atacurile cibernetice devin “tot mai coordonate, complexe şi rafinate”, potrivit Ministerului lituanian al Apărării.

Anul trecut, hackeri au reuşit să publice informaţii false pe site-ul agenţiei de presă Baltic News Service (BNS), susţinând că forţe americane au fost expuse la gaz-muştar în timp ce se aflau în Letonia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.