Lituania raportează un număr record de migranţi la frontiera cu Belarus pe parcursul a 24 de ore

Publicat:

Un număr record de migranţi au traversat ilegal graniţa Lituaniei, care este şi frontieră a Uniunii Europene, din statul vecin Belarus pe parcursul a 24 de ore, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.  

În ultimele 24 de ore, 150 de persoane au fost reţinute pentru traversare ilegală a graniţei, a anunţat vineri, la Vilnius, autoritatea lituaniană pentru protecţia frontierei.


Citește și : Cehia introduce teste PCR la intrarea în țară pentru persoanele nevaccinate

Astfel, numărul total al migranţilor reţinuţi pentru traversarea ilegală a graniţei în acest an a ajuns la 800. Prin comparaţie, cifra totală înregistrată anul trecut a fost de 81. Majoritatea migranţilor provin din Irak şi Siria şi au solicitat deja azil în Lituania.

Lituania, care are o graniţă de aproape 680 de kilometri cu Belarusul, reprezentând în acelaşi timp frontiera externă a UE, se plânge în prezent de un număr mare de migranţi care traversează ilegal frontiera.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat săptămâna trecută pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unui val de migranţi ce traversează graniţa Lituaniei.

“Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţie”, a spus Nauseda, afirmând că numărul migranţilor care sosesc din Belarus a crescut “semnificativ” în ultimele luni.

Trimiterea de migranţi din alte ţări, cum ar fi Irak, Iran şi Siria, “devine poziţia oficială a Belarusului”, a declarat el.

Minskul a crescut intenţionat numărul de zboruri între Belarus şi Bagdad, capitala Irakului, a adăugat Nauseda.

Citește și : Consiliul UE va organiza un summit dedicat relațiilor cu China și cu țările balcanice

UE a impus ample sancţiuni economice după aterizarea forţată a unui avion de pasageri european la Minsk şi arestarea unui opozant critic la adresa guvernului belarus. Scopul sancţiunilor este de a slăbi regimul Lukaşenko.

Ca răspuns la sancţiuni, Belarus s-a retras din programul Parteneriatul Estic al UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.