X

Lituania trebuie să acorde permise de şedere partenerilor străini ai cetăţenilor gay căsătoriţi în străinătate (Curtea Constituţională)

Curtea Constituţională lituaniană a decis vineri că Lituania trebuie să acorde permise de şedere partenerilor străini ai cetăţenilor gay căsătoriţi în străinătate, chiar dacă uniunile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute de lege, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Într-o decizie istorică privind drepturile homosexualilor, Curtea a hotărât că refuzul sistematic de a acorda permise de şedere soţilor cetăţenilor gay este discriminatorie şi constituie o încălcare a demnităţii umane.

Citește și : SUA pun la cale un summit pentru combaterea influenței Iranului în Orientul Mijlociu

“Refuzul de eliberare a permiselor nu se poate baza doar pe identitatea de gen sau orientarea sexuală”, a declarat Curtea în hotărârea sa.

Vladimir Simonko, preşedintele Ligii gay lituaniene, a salutat această decizie, estimând că este o etapă importantă spre eliminarea discriminării împotriva familiilor homosexuale.

“Este o decizie progresistă ce trimite un mesaj important comunităţii noastre LGBT şi responsabililor noştri politici”, a declarat Simonko. “Sper că va conduce la o atitudine mai pozitivă faţă de familiile homosexuale”, a mai spus el.

Departamentul pentru migraţie a declarat că îşi va schimba practicile şi va începe să emită permise cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex.

Constituţia Lituaniei defineşte căsătoria drept uniune între un bărbat şi o femeie. Această ţară majoritar catolică de 2,8 milioane de locuitori refuză recunoaşterea legală a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Citește și : Rusia: Un tribunal din Moscova ar putea extinde perioada de detenție a militarilor ucrainieni

Potrivit centrului american de cercetare Pew, mai mult de douăzeci de ţări din întreaga lume au adoptat legi ce permit uniunea cuplurilor de acelaşi sex, majoritatea dintre ele în Europa de Vest.

Tags: Curtea ConstitutionalagayLGBTLituaniaVladimir Simonko
Categorii: Diaspora