X

Lituania – Un brad de Crăciun, învelit într-o sacoşă uriaşă, pentru a denunţa consumul excesiv din perioada sărbătorilor

Mai mulţi artişti lituanieni au plasat un brad de Crăciun într-o uriaşă sacoşă din plastic în gara oraşului Vilnius, pentru a denunţa consumul excesiv din perioada sărbătorilor de sfârşit de an, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Este un brad de Crăciun, dar noi îl folosim ca pe o operă de artă pentru a protesta faţă de efectele nefaste ale hiper-consumerismului”, se afirmă într-un mesaj scris pe acea sacoşă uriaşă.

Citește și : Donald Trump apără retragerea trupelor americane din Siria: Este ‘timpul ca alţii să lupte’

Decorată cu măşti respiratorii anti-poluare, instalaţia se află în mijlocul unui târg alternativ de Crăciun, organizat în principala gară feroviară din Vilnius.

“Oamenii care nu se simt bine în târgurile de Crăciun tradiţionale şi în centrele comerciale sunt bine-veniţi aici”, a declarat joi unul dintre artiştii aflaţi la originea proiectului, Dominykas Ceckauskas.

“Supraconsumul face mult rău mediului înconjurător în timpul perioadei sărbătorilor de iarnă, acesta este mesajul nostru”, a adăugat el pentru AFP.

Acest târg alternativ, care încearcă să îi atragă pe tineri, se diferenţiază prin vagoanele sale de trenuri, transformate în baruri şi restaurante, muzica sa tehno, folosită în locul colindelor de Crăciun, şi prin standurile aparţinând unor reprezentanţi ai curentului street art şi unor comercianţi care vând articole de ocazie.

Remigijus Simasius, primarul din Vilnius, a declarat că această iniţiativă reflectă “libertatea, toleranţa şi deschiderea” acestui oraş.

Citește și : Parlamentarii britanici vor continua dezbaterile asupra acordului cu UE pe 9 şi 10 ianuarie

Tags: artistibradCraciungară feroviarăplasticVilnius
Categorii: Diaspora