X

Liz Truss exclude orice legătură a Regatului Unit cu un proiect neclar de comunitate politică europeană

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a refuzat marţi orice legătură a Regatului Unit cu un proiect neclar de comunitate politică europeană, transmite dpa, potrivit agerpres

Cu ocazia unei întâlniri a premierului britanic Boris Johnson la summitul G7 din Germania cu preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedinţia Franţei a provocat nedumeriri: Palatul Elysee a insistat că liderul de la Londra şi-a exprimat interesul faţă de viziunea Parisului privind o comunitate politică europeană mai largă, din care să facă parte şi state din afara UE, cum ar fi Regatul Unit.

Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Cabinetul din Downing Street a fost nevoit să sublinieze, ulterior, că nu există nicio perspectivă de revenire la libertatea de circulaţie peste frontierele britanice.

Marţi, Truss a fost categorică: Londra nu ia în considerare un astfel de proiect.

Întrebată despre subiect de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, şefa diplomaţiei britanice a răspuns fără echivoc: “Nu este adevărat. Nu ştiu ce cuvinte a folosit exact preşedintele Macron, dar noi nu am fost de acord”.

Ea a declarat că obiectivele Regatului Unit sunt întărirea NATO şi sublinierea rolului G7, grupul ţărilor puternic industrializate, ca “alianţă cheie”.

Tugendhat a întrebat apoi: “Nu acceptaţi această comunitate politică şi economică?”. Truss a răspuns: “Nu”.

Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Înaintea vizitei pe care o va face săptămâna aceasta în Franţa, Truss a preferat să se refere la perspectivele NATO. “Dorim să vedem o Alianţă extinsă, dorim să vedem o Alianţă mai puternică”, a afirmat ea în faţa comisiei parlamentare, unde a insistat şi asupra importanţei G7, având în vedere provocările reprezentate de Rusia şi China.

“Ce aş dori să văd este G7 acţionând ca un NATO economic”, le-a declarat ea parlamentarilor.

Tags: Boris JohnsonEmmanuel MacronLiz TrusslondraPalatul ElyseeRegatul Unit
Categorii: DiasporaPolitică