X

Liz Truss, hotărâtă’ să colaboreze cu ‘toate părţile’ pentru a rezolva criza legată de statutul post-Brexit al Irlandei de Nord

Noul premier britanic Liz Truss a declarat miercuri că este ”hotărâtă” să colaboreze cu ”toate părţile” pentru a rezolva criza legată de statutul post-Brexit al Irlandei de Nord, care a provocat un blocaj politic în provincia britanică şi o dispută cu Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit agerpres

“Trebuie să rezolvăm problemele privind protocolul nord-irlandez, care au perturbat echilibrul între comunităţile din Irlanda de Nord. Sunt hotărâtă să fac asta şi hotărâtă să lucrez cu toate părţile pentru a găsi o soluţie”, a declarat Liz Truss în timpul primei sale sesiuni de întrebări şi răspunsuri din parlament în calitate de şef al guvernului britanic.

Citește și :  Rusia extinde sancţiunile împotriva responsabililor militari din UE; Putin nu vrea un răspuns simetric la limitarea vizelor

“Aş prefera o soluţie negociată, însă ea trebuie să includă elemente ale legislaţiei noastre asupra protocolului nord-irlandez”, a insistat ea.

“Nu putem lăsa această situaţie să dureze, deoarece prioritatea mea numărul unu este să protejez supremaţia Acordului din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast)”, care în 1998 a pus capăt la trei decenii de conflict între unionişti, în mare parte protestanţi, şi republicani, majoritatea catolici susţinători ai unei reunificări cu Republica Irlanda, a insistat ea.

Conform protocolului nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, provincia Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.

După ce înaintea referendumului privind Brexitul din 2016 Liz Truss a făcut campanie împotriva ieşirii din UE, ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson ea a adoptat un ton adesea foarte virulent contra UE.

Citește și :  Comisia Europeană propune PLAFONAREA preţului la gazele naturale ruseşti

Ea este de altfel iniţiatoarea unui proiect de lege ce prevede suspendarea aplicării clauzelor din protocolul nord-irlandez, ceea ce ar putea antrena noi represalii din partea Bruxellesului – pe lângă procedurile legale deja iniţiate – şi un război comercial cu impunerea reciprocă de taxe vamale.

Tags: belfastbrexitLiz Trussuniunea europeana
Categorii: Diaspora