X

Locatarii unor blocuri construite abuziv au protestat la Primărie

În incinta Primăriei municipiului Chișinău a avut loc un protest în această dimineaţă. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, dis-de-dimineață, mai multe persoane au intrat în Primărie, cu scopul de a intra în biroul lui Ion Ceban.

După spusele oamenilor, în 2014-2015 ei au investit în mai multe blocuri de locuit neautorizate de pe strada Alexandru cel Bun din Capitală și cer Primăriei emiterea actelor permisive, transmite TV8.md.

Citeşte şi: Germania investește în învățământul profesional din Moldova – Stiripesurse.md

„Azi am avut un protest, la ora 8:00 erau persoane în incinta Primăriei, unde urcau și căutau să intre în biroul primarului. Sunt oameni supărați, oameni care au investit în blocuri de locuit de pe Alexandru cel bun 115, blocuri din 2014-2015, fără acte permisive două din trei, care nu au avut autorizație de construite. Oamenii azi vin sau sunt trimiși de către unele persoane cu indicații că Primăria ar fi cea care trebuie să soluționeze această problemă”, susține Ilie Ceban.

Acesta a mai precizat că Primăria este gata să ajute oamenii, cu condiția identificării unei soluții legale. În caz contrat, Ilie Ceban susține că Primăria nu va emite acte ilegale.

„Nu putem emite acte la blocuri neautorizate construite aproape 10 ani în urmă. A fost propunerea să se meargă în Parlament și să adopte derogări de la lege, legea nu prevede autorizarea blocurilor construite neautorizate, ori daca Primăria va emite careva acte, acea persoana va asta la pușcărie. Primăria nu va emite acte ilegal. Noi vom face toate demersurile necesare, vom invita reprezentantul acestui grup de persoane să lucrăm punctat la fiecare demers, să identificăm soluțiile și nu în asemenea mod că Primăria va emite acte fără substrat legal, nu vom putea face acest lucru”, precizează Ilie Ceban.

Totodată, viceprimarul a solicitat implicarea a Guvernului și Parlamentului pentru rezolvarea acestei probleme: „Parlamentul a solicitat și de la ASP, care au competența în acest domeniu, Ministerului Infrastructurii să vină cu propuneri în acest sens. Primăria va organiza o ședință în care vor fi invitați și oamenii și vom propune soluțiile pe care le vedem noi. Dar fără implicarea Guvernului sau Parlamentului, această problemă nu va putea fi rezolvata”.

Drept urmare, echipa TV8 a încercat să obțină un comentariu din partea Guvernului, iar purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că nu a primit vreun demers oficial din partea Primăriei către autoritatea centrală.

„Primăria nu a înaintat vreun demers oficial către autoritatea centrală, în care să specifice exact cum autoritățile centrale pot să se implice”, ne-a comunicat Daniel Vodă.

Citeşte şi: De ce posturile ruse reușesc să penetreze atât de ușor spațiile audiovizuale ale statelor fost sovietice? – Stiripesurse.md

Despre faptul că reprezentanții Primăriei nu au trimis niciun demers oficial a spus și purtătoarea de cuvânt de la Parlament, Augustina Badica.

„Deocamdată noi un demers nu am primit în adresa noastră. Săptămâna trecută a avut loc o ședință a comisiei de profil și dezvoltare regională, în care s-a discutat despre problema locatarilor de pe strada Alexandru cel Bun 115, dar demers oficial din partea Primăriei noi nu am primit”, a comunicat Augustina Badica.

Tags: Augustina BadicachisinauIlie Cebanparlamentprimărie
Categorii: SocialȘtirile zilei