LOCKDOWN-ul de la Shanghai alimentează anxietatea lanțurilor globale de aprovizionare

Publicat:

Producătorii de electronice opresc producția după ce restricțiile s-au extins dincolo de cel mai mare oraș din China

Unul dintre cele mai mari centre de producție de electronice din lume, lângă Shanghai, se oprește, agravând îngrijorările economice ale Chinei și exacerbând perturbarea lanțurilor globale de aprovizionare, transmite Financial Times.

Zeci de producători de componente electronice esențiale au oprit miercuri producția la fabricile lor din Kunshan, un oraș apropiat de Shanghai. Companiile și analiștii au spus că închiderea a fost inevitabilă după ce regulile de lockdown aplicate inițial doar în Shanghai au fost extinse și la Kunshan.


„Situația din Kunshan s-a schimbat peste noapte. În timp ce fabricile de acolo puteau funcționa anterior sub așa-numitul „management static”, ele trec acum la un sistem ca în Shanghai, în care zonele individuale sunt clasificate ca închise, restricționate sau protejate, în funcție de momentul în care au înregistrat infecții pentru ultima dată”, a spus Patrick Chen, șef de cercetare la CLSA, o casă de brokeraj, din Taipei.

Întreruperea producției a sporit riscurile pentru încetinirea economiei Chinei. Luni, premierul Li Keqiang a avertizat pentru a treia oară într-o săptămână despre pericolele pe care măsurile de control al pandemiei le prezintă pentru economie.

Datele oficiale au arătat că noi cazuri au atins un nivel record în Shanghai, marți, după ce, cu o zi mai devreme, se înregistrse o uşoară scădere. Au existat 26.330 de cazuri pozitive în oraș, care se află sub un blocaj vast, în încercarea de a opri cel mai grav focar de virus din China din ultimii doi ani.

Autoritățile au stabilit un plan pentru relaxarea unor măsuri, permițând redeschiderea ansamblurilor rezidențiale fără cazuri în ultimele două săptămâni. Dar restricțiile de izolare rămân în vigoare în porțiuni mari din cel mai mare oraș al Chinei, unde rezidenții s-au plâns de dificultăți în a comanda alimente online. Departamentul de Stat al SUA a ordonat săptămâna aceasta personalului consular neesențial să părăsească Shanghaiul.

Lockdownul a afectat și companiile de transport cu camioane, stârnind avertismente cu privire la un impact mai profund asupra comerțului global. Portul Shanghai a rămas însă operațional printr-un așa-numit sistem în buclă închisă, în care lucrătorii rămân la fața locului.

Economiștii de la Nomura au estimat că 45 de orașe și 373 de milioane de oameni din China se aflau în lockdown total sau parțial, comparativ cu 23 de orașe și 193 de milioane de oameni în urmă cu o săptămână.

În semn de creștere a presiunilor asupra comerțului, importurile în China au scăzut în dolari în martie, de la an la an, pentru prima dată din august 2020. Exporturile au crescut cu 15%.

Întârzierile de producție din industria electronică îl fac doar cel mai recent sector afectat de restricții. Producătorul de mașini electrice Nio a declarat în weekend că furnizorii din Shanghai și din alte părți au oprit producția și că va suspenda livrările.

Miercuri, peste 30 de producători taiwanezi de electronice au anunțat închiderea fabricilor din apropiere de Shanghai.

WUS, un producător de top de circuite imprimate, a declarat că două dintre subsidiarele sale din Kunshan au suspendat producția. Producătorul de iluminare de fundal LCD Coretronic a anunțat o oprire a producției de o săptămână la fabrica sa din Kunshan, în timp ce Wise Pioneer, un furnizor de mașini pentru fabricarea de produse electronice, cum ar fi ecrane plate și lentile, a declarat că prelungește oprirea producției pentru încă o săptămână.

Producătorul de electronice contractuale Pegatron, care asamblează câteva modele de iPhone pentru Apple, a suspendat marți producția la două fabrici din Shanghai și Kunshan.

Analiştii au spus că opririle riscă să agraveze lipsa de componente.

„Chiar dacă unor companii li se permite să continue producția, ratele lor de utilizare au scăzut între 40 și 60%. Materiile prime nu pot fi mutate, iar produsele finite nu pot fi mutate nici ele”, a spus Chen.

Analiştii se aşteptau ca proviziile de plăci de circuite imprimate, o componentă folosită în aproape toate gadgeturile electronice, precum şi de carcase pentru smartphone-uri şi laptop-uri, vor fi cele mai afectate de închiderile fabricilor.

Impactul asupra Apple era de așteptat să fie limitat, deoarece cererea pentru modelele de iPhone pe care le asambla Pegatron, 13 mini și SE3, a fost lentă, iar producția pentru iPhone 14 a fost programată să crească abia la sfârșitul trimestrului al treilea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.