Lockdown-urile din pandemie au dus la scăderea natalităţii în Europa

Publicat:

Europa a înregistrat o scădere de 14% a ratei natalităţii în ianuarie 2021 în comparaţie cu anii precedenţi, o scădere declanşată probabil de primul val al pandemiei Covid-19, sugerează o cercetare, informează mediafax.

Ianuarie 2021 a fost la nouă sau zece luni după impunerea restricţiilor legate de Covid. Lockdown-urile mai lungi au dus la mai puţine sarcini, sugerează studiul. Scăderea a fost mai frecventă în ţările în care sistemele de sănătate au întâmpinat dificultăţi, scrie BBC.


Citește și : Noul pachet de ajutor al SUA pentru Ucraina include muniţii şi Humvee-uri, dar nu mijloace de apărare antiaeriană

Lituania şi România au înregistrat cele mai mari scăderi – de 28% şi, respectiv, 23% – în timp ce Suedia, care nu a avut niciun blocaj, a înregistrat rate normale ale naşterilor, potrivit rezultatelor publicate în revista Human Reproduction.

Cercetătorii spun că descoperirile pot duce la „consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde există populaţii îmbătrânite”.

„Cu cât lockdown-urile au fost mai lungi, cu atât mai puţine sarcini au avut loc în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie”, a declarat Dr. Leo Pomar, de la Spitalul Universitar din Lausanne, care a scris studiul.

„Credem că teama cuplurilor de o criză sanitară şi socială în momentul primului val de Covid-19 a contribuit la scăderea numărului de naşteri vii nouă luni mai târziu”, a adăugat acesta.

Măsurile de distanţare socială, temerile legate de virus şi criza socială şi economică provocată ar putea fi „factori indirecţi care au jucat un rol în decizia cuplurilor de a amâna sarcinile”, se arată în raport.

Anglia şi Ţara Galilor au înregistrat o scădere de 13% în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019 – în timp ce numărul de copii născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.

Citește și : Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a început deja să funcţioneze în baza standardelor ruseşti (responsabil instalat de Moscova la Energodar)

Franţa şi Spania au înregistrat o scădere de 14% şi, respectiv, 23%.

În martie 2021, naşterile au revenit la o rată similară cu nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce corespunde unei reveniri la nouă până la 10 luni după încheierea unor lockdown-uri, se arată în studiu. Dar cercetătorii spun că această revenire nu pare să fi compensat scăderea ratei natalităţii cu două luni înainte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.