Locuitorii din apropierea unei baze secrete de rachete din Marele Nord rus, evacuaţi din cauza unor ‘lucrări militare’

Publicat:

Locuitorii din Nenioksa, un cătun de pe coasta Mării Albe, în Marele Nord rus, vor fi evacuaţi marţi din cauza unor “lucrări” care urmează să aibă loc pe o platformă de testare a rachetelor, unde în vara anului trecut a avut loc un accident nuclear soldat cu victime, relatează luni publicaţia The Moscow Times, potrivit agerpres.

Un mesaj a fost postat duminică pe site-ul web al administraţiei locale, potrivit căruia în data de 7 iulie, de la ora locală 06:00, până în 8 iulie, ora 18:00, Nenioksa va intra sub incidenţa caracteristicilor unei “zone de pericol” întrucât Centrul I ştiinţific al Unităţii militare 09703 va efectua lucrări nespecificate.


Citește și : Peste un milion de persoane din sudul Japoniei au primit ordine de evacuare, după ce ploile torenţiale au făcut 44 de victime

De asemenea, responsabilii ruşi au lansat un avertisment navelor care traversează Marea Albă. Autorităţile vor pune la dispoziţia locuitorilor din Nenoksa cinci autobuze care vor pleca din localitate marţi la 05:00 dimineaţa.

În august 2019, în apropierea platformei respective, în timpul testării unui motor de rachetă, s-a produs o explozie care a provocat moartea a şapte persoane, între care cinci angajaţi ai Agenţiei nucleare ruse Rosatom, şi o emisie de radiaţii.

La vremea respectivă, The Moscow Times a relatat că medicii care au îngrijit victimele exploziei s-au expus riscului de radiaţii, unul dintre ei fiind iradiat cu Cesiu-137.

Citește și : Bulgaria va înăspri controalele după înmulţirea cazurilor de coronavirus

Secretul întreţinut în jurul accidentului a determinat observatori externi să speculeze că în explozie ar fi fost implicată o rachetă intercontinentală de croazieră cu propulsie nucleară de tipul Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall în clasificare NATO).

Luna trecută, autorităţile din Norvegia, Suedia şi Finlanda au detectat mici creşteri ale nivelurilor de radioactivitate. Un centru olandez de cercetare a declarat că sursa s-ar putea afla în vestul Rusiei şi ar putea “indica deteriorarea unui element de combustie dintr-o centrală nucleară”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.