Locuitorii din New York sunt cu un pas mai aproape de a obține mult-așteptata piscină plutitoare în East River

Publicat:

Locuitorii din New York sunt cu un pas mai aproape de a obține mult-așteptata piscină plutitoare în East River

Timp de aproape un deceniu și jumătate, newyorkezii au așteptat sosirea unei piscine în formă de cruce, cu autofiltrare, care să plutească în East River, după ce propunerea a fost parțial finanțată prin crowdfunding și aprobată în cele din urmă de oraș, relatează CNN.

Acum, designul futurist are o loc oficială. Guvernatorul Kathy Hochul și primarul Eric Adams au anunțat că instalația de vară, denumită + POOL, va fi construită la Pier 35, lângă Lower East Side din Manhattan – deși înotătorii vor trebui să aștepte până în vara anului 2026 pentru ziua deschiderii, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Sistemul de filtrare al piscinei, care ar trebui să curețe zilnic mai mult de un milion de galoane de apă din râu fără a utiliza substanțe chimice sau aditivi, conform unui comunicat de presă al proiectului, va fi supus la două runde de testare. Prima va începe luna aceasta pe o barjă plutitoare în apele din apropierea cheiului 35; anul viitor, o parte a bazinului în aer liber va fi construită pentru a efectua testele finale.

În luna ianuarie a acestui an, guvernatorul Hochul a anunțat un progres major pentru proiect prin intermediul unei finanțări comune de 16 milioane de dolari din partea orașului și a statului, parte a unei inițiative de 150 de milioane de dolari la nivel de stat denumită NY SWIMS. Primarul Adams a declarat într-un comunicat de presă că + POOL va contribui la extinderea „accesului echitabil la înot pentru toți locuitorii New York-ului, în special pentru copiii noștri”.

Orașul cu o populație de peste 8,3 milioane de locuitori are doar aproximativ 50 de piscine publice suficient de adânci pentru înot, conform datelor Consiliului municipal New York din 2022, creând cozi lungi în timpul verilor, pe fondul valurilor de căldură mai lungi și mai intense.

Inițial, o colaborare între patru designeri de la studioul de creație PlayLab și firma Family, acum dispărută, + POOL a fost concepută ca o modalitate ambițioasă și atrăgătoare de a deschide cursurile de apă ale orașului pentru utilizarea publică. Odată construită, piscina de 9.000 de metri pătrați în formă de cruce va putea găzdui până la 300 de înotători în același timp și poate fi împărțită în patru secțiuni pentru activități precum înot pentru copii, relaxare și sport. Designul poate fi, de asemenea, configurat pe lungime pentru a oferi culoare de dimensiuni olimpice, sau cele patru „brațe” ale crucii pot fi conectate într-o singură piscină mare.

Straturile de „membrane de filtrare” nu numai că vor face apa sigură pentru înot, dar vor curăța și apa râului din jur, potrivit Friends of + POOL, organizația non-profit pe care proiectanții au co-fondat-o în 2015, când și-au extins echipa și au numit noi membri în consiliul de administrație.

Menținerea atenției asupra comunității

Piscina a fost prima propunere de arhitectură civică lansată prin Kickstarter, potrivit proiectului, care a strâns peste 300.000 de dolari prin intermediul site-ului de crowdfunding între 2011 și 2014 pentru a finanța testarea. O primă estimare din 2011 a plasat costul total al proiectului la 21 de milioane de dolari, deși Kara Meyer, director general al Friends of + POOL, a declarat pentru CNN prin e-mail că această cifră a crescut de atunci la aproximativ 50 de milioane de dolari, cu o estimare mai detaliată a costurilor care urmează să vină.

„Unul dintre cele mai frumoase lucruri despre acest proiect este că a fost cu adevărat condus de comunitate”, a spus Meyer. „Am demarat proiectul cu mii de donații mici, iar organizația nonprofit continuă să strângă fonduri mici de la o gamă largă de membri ai comunității care doresc acces la râurile lor și care cred în munca pe care o desfășurăm în ceea ce privește educația privind siguranța în apă și administrarea apei.”

Inițiativa s-a confruntat însă cu critici din partea unuia dintre creatorii săi la începutul anului. În urma anunțului guvernatorului Hochul din ianuarie, unul dintre cei patru co-fondatori, Dong-Ping Wong, a scris o postare pe Instagram în care își exprima diverse îngrijorări, inclusiv „lipsa diversității” în consiliul + POOL. Deși a salutat finanțarea de 16 milioane de dolari ca fiind „un angajament uriaș și lăudabil din partea orașului și a statului”, el s-a întrebat dacă instalația publică va servi în mod corespunzător comunitatea Chinatown din apropiere, „dintre care majoritatea sunt persoane de culoare și cu venituri reduse”, a explicat el.

După anunțul de săptămâna trecută, Wong a declarat pentru CNN într-un e-mail că a fost înlocuit de alți arhitecți în cadrul proiectului. Meyer a respins afirmația că a fost „exclus”, spunând că proiectul a evoluat dincolo de etapa de proiectare, pe care Wong „s-a concentrat”, pentru a cuprinde inginerie, programare și muncă de advocacy. „Din perspectiva organizației, până când a declarat public că nu este, el a fost întotdeauna o parte esențială a proiectului”, a declarat Meyer. Numele lui Wong apare încă pe site-ul +POOL.

Meyer a adăugat că patru dintre cei 10 membri ai consiliului de administrație al organizației nonprofit „se identifică ca fiind femei și persoane de culoare” și a subliniat parteneriatele comunitare ale organizației, inclusiv lecțiile gratuite de înot pentru elevii locali și programele de forță de muncă pentru rezidenți, care, a spus ea, vor fi instruiți pentru roluri de salvamar, întreținerea sistemului de filtrare și testarea calității apei, printre altele.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Având în vedere istoria îngrozitoare a discriminării rasiale care a afectat piscinele publice din America, angajamentul nostru de a răspunde în fața comunității și de a oferi acces acolo unde acesta lipsește ghidează toate deciziile noastre cu comunitățile pe care le deservim”, a spus ea.

Deși newyorkezii ar trebui să vadă piscina luând formă lângă Pier 35 pe măsură ce testele se vor încheia anul viitor, nu a fost încă anunțat un termen exact pentru finalizarea acesteia. Ajutând la filtrarea unui râu poluat din punct de vedere istoric, organizatorii speră că proiectul va oferi „noi cadre” pentru ca orașul să utilizeze râurile sale în moduri creative.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Soare, nisip, apă … Cum vă protejați telefonul în vacanță?

Soare, nisip, apă … Cum vă protejați telefonul în vacanță? Vacanțele de vară, în special la mare, ne pot pune telefoanele la grea încercare. Supraîncălzire,...

STUDIU – Activitățile creative oferă mai multă satisfacție în viață decât locul de muncă

STUDIU - Activitățile creative oferă mai multă satisfacție în viață decât locul de muncă Winston Churchill picta, Judi Dench este faimoasă pentru broderiile sale grosolane,...

Parlamentari americani solicită investigarea producătorului de routere WiFi TP-Link din cauza temerilor de atacuri cibernetice din China

Parlamentari americani solicită investigarea producătorului de routere WiFi TP-Link din cauza temerilor de atacuri cibernetice din China Doi parlamentari americani doresc ca administraţia Biden să...

Apple ar putea vinde un abonament pentru funcţii de AI în 2027

Apple ar putea vinde un abonament pentru funcţii de AI în 2027 Apple nu se grăbeşte să monetizeze suita cu funcţii de inteligenţă artificială pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.