Locuitorii din Noua Zeelandă vor sărbători Anul Nou maori în luna iulie

Publicat:

Locuitorii din Noua Zeelandă vor sărbători Anul Nou maori pe 14 iulie, o dată ce marchează cea mai nouă sărbătoare publică din această ţară, celebrată pentru prima dată în 2022, informează agenţia de presă Xinhua, potrivit agerpres.  

Celebrările care deschid seria de evenimente dedicate Anului Nou maori (denumit “Matariki”) au început încă de joi, când o broşură ce conţine o rugăciune maori (“karakia”) pentru fiecare dintre cele nouă stele din roiul stelar Pleiade a fost lansată în cadrul unei ceremonii organizate la Dark Sky Sanctuary din Lake Tekapo, un oraş de pe Insula de Sud din Noua Zeelandă.


Citește și : Număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate pe plan intern în 2022 (raport)

“Matariki” reprezintă o ocazie specială din calendarul neozeelandez, care marchează începutul Anului Nou maori, prin reapariţia pe cerul nocturn a roiului stelar Pleiade.

Broşura va fi distribuită pe scară amplă în ţară, în şcoli şi comunităţi, pentru a fi utilizată ca un instrument important de sprijinire a persoanelor care doresc să se pregătească pentru a sărbători “Matakiri”, a declarat ministrul neozeelandez pentru relaţia cu coroana maori, Kelvin Davis.

Anul Nou maori a fost celebrat pentru prima dată în Noua Zeelandă sub forma unei sărbători publice oficiale în 2022.

“A fost un moment atât de frumos, să vezi felul în care naţiunea noastră s-a bucurat în timp ce a celebrat şi a adoptat ‘Matariki’ anul trecut”, a declarat Kelvin Davis.

Citește și : Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Datele oficiale sugerează că cel puţin 87% dintre neozeelandezi înţeleg în prezent într-o anumită măsură ce este “Matariki” şi ce înseamnă această sărbătoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.