X

Locuitorii satului Mereni au acces la un sistem modern de canalizare, cu sprijinul Guvernului de la București

Locuitorii satului Mereni au acces la un sistem modern de canalizare, cu sprijinul Guvernului de la București

Peste 640 de locuitori din satul Mereni, raionul Anenii Noi, au acces la un sistem modern de canalizare, grație unui proiect implementat în cadrul Programului Național „Satul European” cu sprijinul financiar al Guvernului României, informează MOLDPRES.

În cadrul proiectului, au fost construiți 5,3 km de rețele de canalizare și o stație de epurare a apelor uzate cu capacitatea zilnică de 75 de metri cubi. Sistemul de canalizare va oferi servicii de sanitație pentru 213 gospodării din Mereni.

Citește și: Peste 70.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ultimele două luni pe frontul din Ucraina

Potrivit primarului localității, Alexandru Bîrca, acest proiect reprezintă un prim pas spre îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii din Mereni, care de zeci de ani așteaptă un sistem centralizat de canalizare. „Acest lucru ne oferă posibilitatea de a avea la robinet apă potabilă mai calitativă, deoarece toți localnicii consumă apă de la fântânile arteziene forate în sat. De asemenea, în acest fel protejăm mediul, în special apele subterane. Aceasta este prima etapă implementată dintr-un proiect mult mai extins și valoros pe care ni-l propunem să-l realizăm, pentru a conecta toate cele 2100 de gospodării, precum și toate instituțiile publice, la sistemul centralizat de canalizare”, a spus primarul.

Implementarea proiectului la Mereni se desfășoară în cadrul unei cooperări transfrontaliere cu România privind promovarea dezvoltării durabile a localităților din Republica Moldova.

Costul total al proiectului este de 11,1 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 4,6 milioane de lei (echivalentul a 236 de mii de euro) au fost oferite sub formă de grant de către Guvernul României. Majoritatea banilor – peste 6,3 milioane de lei au fost acordați de GuvernulRepubliciiMoldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), iar comunitatea din Mereni a contribuit cu 508 mii de lei.

Proiectul este finanțat în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în cadrul căruia Republica Moldova beneficiază de un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de Guvernul de la București.

Tags: bucurestiLocuitorii satuluisatul Mereni
Social