Locuitorii și oaspeții capitalei sunt așteptați la Festivalul „Te Salut, Chișinău!”

Festivalul „Te Salut, Chișinău!” începe vineri, la ora 19.00, pe strada pietonală Eugen Doga din capitală. Pe scenă vor urca „Orchestra Fraților Advahov”, împreună cu Zinaida Julea, Nicolae Gribincea cu „Plăieșii”, Maria Iliuț cu „Crenguță de Iederăˮ. Va fi organizată o zonă de food court, un târg al meșterilor populari, vor fi vernisate mai multe expoziții, transmite IPN.

Vizitatorii vor putea descoperi și redescoperi trecutul orașului prin expoziții, tururi ghidate și prezentări interactive. În fiecare dintre cele trei zile, 19-21 iulie, evenimentele vor începe cu o incursiune în istoria orașului. Cultura și folclorul tradițional vor fi promovate prin târguri de meșteșuguri și degustări de bucate tradiționale.


Recitalurile susținute vor oferi publicului momente unice, pline de emoție. Muzica clasică va fi prezentată de către „Camerata Chișinăuˮ, Capela corală academică „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, Mariana Bulicanu, Dumitru Mîțu, Ana Cernicova. Ultima zi a festivalului va aduce ritmuri moderne cu „Concertino Accordion Band”, Natalia Barbu, „Lupii lui Calancea” și Guz.

Citește și: Patru permise de conducere falsificate descoperite la frontiera Moldo-Română

Festivalul „Te Salut, Chișinău!” celebrează orașul și locuitorii săi, fiind o oportunitate de a sărbători împreună bogatul patrimoniu cultural al capitalei, precizează Direcția generală educație, tineret și sport, care va participa la festival cu diverse activități. Centrele de creație pentru copii ale DGETS vor organiza pe aleea din bulevardul Grigore Vieru atelierele de creație pentru copii, de confecționare a jucăriilor din lemn și ornamentare a acestora, ateliere de pictură tematică „Chișinăul în culori”, face painting și multe altele. Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu” și Asociația Obștească „Viața ta” va organiza un maraton de poezie. Mascotele vor întreține atmosfera și vor face fotografii cu copiii, iar expoziția cu lucrările elevilor de la Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” va încânta privirile vizitatorilor.

În premieră, la festival vor participa și specialiștii întreprinderii municipale „Apă-Canal Chișinău” cu un stand special amenajat, unde vor răspunde la întrebările consumatorilor și vor oferi informații despre activitatea întreprinderii, procesele tehnologice la care este supusă apa, astfel încât să fie una de calitate, rolul acesteia pentru viață și importanța protejării surselor de apă. În afară de activitățile de informare, la standul furnizorului de apă cei care sunt în căutarea unui loc de muncă vor putea studia locurile vacante la întreprindere și condițiile de ocupare a acestora.

Timp de trei zile, specialiștii Direcţiei generală pentru protecţia drepturilor copilului, printre care și psihologi, vor prezenta serviciile sociale oferite de municipalitate și vor comunica direct cu persoanele interesate de aceste servicii.

Festivalul „Te salut, Chișinău!”, ediția a IV-a, este dedicat aniversării a 588-a de la prima atestare documentară a capitalei.