Locurile secrete de pe internet ale ISIS și Al-Qaeda în Balcani

Publicat:

Locurile secrete de pe internet ale ISIS și Al-Qaeda în Balcani

Europol a anunțat în data de 14 iunie destructurarea unor infrastructuri online critice și închiderea a 13 platforme și pagini web utilizate pentru comunicare și propagandă teroristă.

Potrivit celor spuse în conferință de presă, aceste site-uri au fost folosite pentru a răspândi conținut propagandistic, printre altele, de către Statul Islamic și Al-Qaeda.


Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu peste 10 lideri europeni și nord-americani – Stiripesurse.md

De altfel, pe unele dintre ele, conform Europol, existau chiar manuale pentru efectuarea de atacuri sau crearea de materiale explozive, dar aceste site-uri erau folosite și pentru strângere de fonduri și recrutare de membri, scrie ΚΑΤΗΙΜΕRINI, potrivit stiripesurse.ro.

Locurile secrete de pe internet ale ISIS și Al-Qaeda în Balcani

În urma unei operațiuni comune a forțelor de ordine din zece țări, a fost întreruptă funcționarea unor servere din Germania, Țările de Jos, SUA și Islanda, iar autoritățile spaniole „au arestat nouă persoane radicalizate”.

 „Răspândire de propagandă globală în cel puțin treizeci de limbi”

Este relevant faptul că, potrivit Europol, care a coordonat și susținut investigațiile împreună cu Eurojust, aceste servere „sprijineau mai multe instituții media legate de Statul Islamic”, fiind folosite „pentru difuzare de propagandă globală și mesaje capabile să incite la terorism în cel puțin treizeci de limbi”.

Investigațiile și monitorizarea continuă a activităților online ale organizațiilor teroriste, sub conducerea Poliției Spaniole, au fost dificile deoarece „trasabilitatea a fost complexă, întrucât se foloseau de infrastructuri tehnologice noi și sofisticate”.

Prin intermediul acestei rețele, „au fost distribuite instrucțiuni și sloganuri ale Statului Islamic în peste treizeci de limbi, inclusiv spaniolă, arabă, engleză, franceză, germană, daneză, turcă, rusă, indoneziană și paștună”. Potrivit Europol, au fost descoperiți „mai mulți terabytes” de astfel de informații.

 „Manuale pentru efectuarea de atacuri”

După cum a declarat Jean-Philippe Lecouffe, directorul executiv adjunct al Europol, în cadrul conferinței de presă, aceste site-uri, „conduse de teroriști”, au constituit „o sursă de propagandă, o sursă de recrutare, o sursă de radicalizare”.

Locurile secrete de pe internet ale ISIS și Al-Qaeda în Balcani

În continuare, el a vorbit despre două operațiuni la care a luat parte în ultimele zile. Una dintre ele, condusă de autoritățile spaniole, „a vizat Statul Islamic”, iar cealaltă „a vizat organizații teroriste cu motivații religioase și politice de pe întregul spectru”. Un rezultat comun al ambelor operațiuni a fost, potrivit acestuia, „întreruperea prezenței pe internet a conținutului terorist”.

Aceasta este o evoluție deosebit de pozitivă pentru că „site-urile web operate de teroriști reprezintă o amenințare cheie pentru peisajul securității globale, deoarece servesc drept platforme centrale pentru diseminarea ideologiilor violente”. În același timp, aceste site-uri sunt folosite, potrivit lui, și pentru „recrutarea de membri, strângerea de fonduri și coordonarea atacurilor. Conținutul găzduit pe aceste site-uri include adesea manuale pentru crearea de explozibili și pentru efectuarea de atacuri.”

Investigațiile au durat aproximativ un an și a fost nevoie de cooperarea între zece țări europene pentru a întrerupe „activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și cu motivație politică din întreg spectrul ideologic”. Mai precis, cele zece țări sunt: ​​Albania, Bosnia-Herțegovina, Danemarca, Germania, Islanda, Moldova, România, Slovacia, Ucraina și Regatul Unit.

Locurile secrete de pe internet ale ISIS și Al-Qaeda în Balcani

Operațiunea a primit numele de cod HOPPER II și, în afară de Statul Islamic, a vizat și Al-Qaeda și „ramificațiile” sale, precum și Hayat Tahrir al-Sham, un grup jihadist implicat în războiul civil din Siria.

Pe baza datelor publicate de Europol, 13 site-uri web care răspândesc propagandă teroristă au fost reclamate la furnizorii de servicii de găzduire pentru a fi eliminate. Totodată, în cadrul anchetei, au fost sechestrate patru servere din România, Ucraina și Islanda și au fost eliminate site-urile respective. Potrivit Europol, este posibil ca și alte site-uri web să fie raportate în viitor, „întrucât este posibil să apară noi replici ale domeniilor web”.

Operațiunea HOPPER II a fost desfășurată alături de Operațiunea ALMUASASA a Poliției Spaniole, susținută și de Europol, „cu scopul de a intensifica fragmentarea în spectrul ideologic al terorismului”.

Este de remarcat faptul că, în temeiul Regulamentului european privind conținutul terorist online (TCO), care a intrat în vigoare în iunie 2022, acesta oferă, potrivit Europol, „un cadru legal care asigură că furnizorii de servicii de găzduire sunt obligați să elimine conținutul terorist într-un interval de timp de o oră de la primirea unui ordin de eliminare din partea autorităților statului membru. Regulamentul se aplică tuturor furnizorilor de servicii de găzduire care oferă servicii în cadrul UE, inclusiv furnizorilor de servicii de rețele sociale și de distribuire de înregistrări video, imagine și material audio”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.