X

Londra abordează discuţiile pentru Brexit dintr-o poziţie slăbită

Regatul Unit abordează de pe o poziţie slăbită negocierile asupra relaţiei sale post-Brexit cu Uniunea Europeană, o piaţă mult mai mare, a declarat luni premierul irlandez Leo Varadkar la BBC, transmite şi agerpres.

‘Uniunea Europeană este o uniune din 27 de state membre. Regatul Unit nu este decât o ţară. Şi noi avem o populaţie şi o piaţă de 450 milioane de persoane’, a afirmat Varadkar într-un interviu acordat grupului media britanic, potrivit AFP.

Citeşte şi: Autorităţile anunţă creşterea numărului de infecţii. Vacanţa a fost prelungită în toată ţara!

‘În Regatul Unit sunt aproximativ 60 de milioane (de oameni). Deci, dacă ar fi vorba de două echipe care s-ar confrunta la fotbal, oare cine credeţi că ar avea cea mai puternică echipă?’, a adăugat el, într-o analogie sportivă înaintea unei întâlniri la Dublin cu negociatorul şef al UE, Michel Barnier.

Reiterând o poziţie deja exprimată de mai multe ori de UE, Leo Varadkar a apreciat de asemenea că perioada de tranziţie prevăzută până la sfârşitul anului 2020, după Brexit-ul preconizat la 31 ianuarie, ar putea să fie insuficientă pentru a se ajunge la un acord în special în domeniul comerţului, în timp ce premierul britanic Boris Johnson asigură contrariul.

‘Va fi dificil’, a apreciat Varadkar, al cărui viitor la conducerea guvernului irlandez se va decide la apropiatele alegeri legislative anticipate preconizate să aibă loc la 8 februarie.

Citeşte şi: Premierul chinez pleacă în Wuhan. Directorul OMS se deplasează în China

Boris Johnson a stipulat în legea de aplicare a acordului de separare negociat cu UE, promulgată joi de Regatul Unit, interdicţia pentru guvernul său de a cere o prelungire a perioadei de tranziţie după 2020.

Leo Varadkar a avertizat totodată împotriva oricărei tentative a Londrei de a încheia acorduri parţiale. El s-a angajat cu toate acestea să lucreze ‘zi şi noapte’ pentru a încerca să se ajungă la un compromis global înainte de sfârşitul anului.

Tags: Boris JohnsonbrexitDublinirlandaLeo VaradkarMichel BarnierRegatul UnitUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora